ПОРОДИЦЕ осам убијених резервиста ЈНА у Великом парку у Сарајеву 1992. године не верују да ће бити донета праведна пресуда у процесу, који се пред Судом БиХ води против бившег команданта Специјалне јединице МУП РБиХ Драгана Викића и осталих оптужених.

Прочитајте још:Почело суђење генералу тзв. Армије БиХ и 16 њених припадника; Тужилац: Доказаћу злодела Дудаковића

На годишњицу убиства, породице и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајеву у понедељак су на месту злочина положили венце и запалили свеће. Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић заробљени су и убијени 22. априла.

Невенка Ђокановић, супруга убијеног и несталог Стевана, поручила је да не верује Суду БиХ и не очекује да ће суђење донети правду, а кривци икада бити осуђени.

Прочитајте још: Почело суђење за злочине над Србима у Вишеграду и Горажду

- Породице имају сазнања да је у томе учествовао Викић. Говори се да их је убио Херенда (Неџад), али нико не тражи његово изручење из Холандије. Бојим се да не нађу некога ко је најмање крив да буде "жртвено јагње" - рекла је Ђокановићева.

Она каже да су многи чланови породица помрли, а да нису сазнали потпуну судбину њихових најмилијих.

- Док се дође до правде ми ћемо сви помрети, али ће остати наша деца која ће, надам се, сазнати истину - додаје она.

Подсетила је да су од осам убијених до сада пронађена тела само двојице војника и то на подручју Високог.

- Сахрањен је само Недељко Вујичић, а од Зорана Марковића пронађена је једна рука. Његова супруга није желела да сахрани само руку док не буде пронађено цело тело - каже Ђокановићева.

Невенка Ђокановић,Фото СРНА

Јела Лаловић, сестра убијеног Влајка Голубовића, поновила је да је, према информацијама са којима породице располажу, Викић директно наредио убиства, а да је то учинио Херенда.

- Видећемо да ли ће нешто бити од овог суђења, које је у току. Можда међу оптуженима има и оних који су подметнути како би се сакрили неки други који су директно одговорни - сумња Лаловићева.

Присетила се да је њен брата имао 22 године када је убијен, и да до данас нема никаквих података о њему.

- Био би ред да их пронађемо и сахранимо, припалимо свеће, да не одамо по туђим гробовима. Да није чланова породица нико то можда више не би ни спомињао.

Невена Шиљеговић, представница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево рекла је да су породице убијених незадовољне како се пред Судом БиХ води процес против оптужених.

- Сада 22. април обележавамо и као дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије. Нестанак и убиство резервиста ЈНА први је масовни нестанак Срба у Сарајеву. Ми ћемо настојати да овај датум не падне у заборав - истакла је Шиљеговићева.

ОПТУЖНИЦА

У ПРЕДМЕТУ "Велики парк" поред Драгана Викића, оптужени су још и бивши министар унутрашњих послова РБиХ Јусуф Пушина, и припадници специјалне јединице Нермин Узуновић и Младен Човчић. Према оптужници, Узуновић и Човчић се терете да су заједно с другим особама учествовали у убиству, а Викић и Пушина да су знали за заробљавање, али ништа нису учинили како би спречили убиство и казнили починиоце.