ЧИТАЊЕМ оптужнице и изношењем уводних речи Тужилаштва БиХ у понедељак је у Суду БиХ почело суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човечности који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и верских објеката.

Према наводима Тужилаштва БиХ, Атиф Дудаковић се терети за ратне злочине против човечности и цивилног становништва, а остали за ратни злочин против човечности. Оптужени Дудаковић и екипа се терете за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Атиф Дудаковић оптужен због убиства 300 Срба

Како је прочитано у оптужници, терете се за убиство 65 цивила на подручју општине Босански Петровац, за 42 цивила убијених у Кључу и околини, 10 убијених у Босанској Крупи и околини, те најмање 100 убијених цивила на подручју Санског Моста и околних села. Тела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага. Део оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилац Маријана Чоловић рекла је на почетку суђења Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса тзв. Армије БиХ да ће Тужилаштво доказати да су сви оптужени починили злочин против човечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Она је истакла да ће изјавама сведока Тужилаштво доказати да је од 13. септембра до половине октобра 1995. постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција "Сана '95" почела 13. септембра под командом Дудаковића.

- Циљ напада био је, не само освајање ових територија које су биле под контролом Војске РС, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора - нагласила је Чоловићева.

Према њеним речима, преживели сведоци причаће о убиствима, те уништавању српске имовине и верских објеката.Тужилаштво је најавило саслушање 447 сведока, међу којима је 16 заштићених, као и изношење 1.100 материјалних доказа

Наставак суђења заказан је за 22. април.

ВИШКОВИЋ: НАДАМ СЕ ПРАВДИ

Премијер РС Радован Вишковић рекао је да очекује да ће бити задовољена правда у случају ратног команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, јер сви који су починили ратни злочин морају да одговарају, у супротном нема помирења и суживота у БиХ.

- Очекујем да правда буде задовољена, али поучен досадашњим искуствима имам одређену дозу страха да ће бити различитих инсинуација и да ће правда бити заобиђена - рекао је Вишковић.