Тврдње да је у Сребреници почињен највећи геноцид после Другог светског рата срамотне су зато што се то тамо није догодило, а прави геноцид у којем је убијено око 2.000, а протерано 250.000 људи почињен је у Републици Српској Крајини, изјавио је амерички писац и публициста Џаред Израел.

"За дешавања на овим просторима заинтересовао сам се још 1991. године и пратио сам све. Видео сам да медији у Америци углавном објављују једностране извештаје о свему и зато сам почео да се бавим дешавањима и схватио сам да је најважније питање у ствари питање Сребренице", рекао је Израел за бањалучки Глас Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PORTUGALSKI GENERAL BRANKO TVRDI: U Srebrenici nije bilo genocida; “Oluja” je bila etničko čišćenje

Он је навео да сви светски медији, па тако и у Америци, сваке године направе поплаву вести о Сребреници.

"Сваке године се појављују нови сведоци који причају своје наводно страшне приче и говоре о ономе што се њима наводно догодило и износе своје виђење онога што се догодило у Сребреници, а практично нико критички не посматра све што објављују", рекао је.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Konstituisana Komisija za Srebrenicu

Он је навео да је девет година студиозно пратио изјаве сведока пред Хашким трибуналом.

"То је немогуће шта су сведоци говорили. Ту је било страшних прича, као рецимо како је стари човек носио двоје деце, а онда га је зауставио српски војник, рекао му да спусти децу и убио их. То су страшне приче, а најстрашније је што су лажне", казао је Израел.

Говорећи о томе због чега су људи на Западу веровали у лажне приче сведока из Сребренице, он је навео да је то због тога што "тим сведоцима нико није смео да каже да лажу".

"Њих сви третирају као свете жртве и нико њихов статус није смео ни случајно да доводи у питање", рекао је он и додао да су често и поједини српски адвокати то прихватали здраво за готово и снисходљиво се понашали према лажним жртвама.

Израел је навео и да Сребреницом покушава да се замени Јасеновац на начин да се каже "усташе су су биле лоше, али, ево, видите да су Срби много гори", што је, каже, недопустиво.

Израел је рекао да је на позив председника Организације старешина Војске Републике Српске Милована Милутиновића дошао у Бањалуку, гђе ће данас и сутра учествовати у раду међународне конференције "Сребреница, стварност и манипулације".