У ХАШКОМ притвору Радован Караџић већ две године води жестоку борбу да му се омогући да се, уз све мере безбедности, преко "Скајпа" чује са својом породицом. Он је затражио од председника Механизма Кармела Ађијуса да утиче на Секретаријат да буду ажурнији у инсталирању те видео-комуникације, јер како им нису задати никакви рокови, они се не померају са нулте тачке.

Караџић указује да очигледно нису у стању да инсталирају систем, иако се он већ примењује у више држава у свету, између осталог у САД и Холандији, а користе га и хашки затвореници који казне издржавају у Пољској и Финској. Караџић се позвао и на став Европског суда за људска права, који каже да су затворенику она прекршена ако је затворен далеко од породице и зато сматра да има право на видео комуникацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радован Караџић ће захтевати да служи казну у Србији

Из Секретаријата тврде да су они у фази тестирања пилот-пројекта, који треба да покаже да ли је таква комуникација безбедна. По његовом окончању донеће одлуку да ли је треба увести. Кажу кад добију резултате обавестиће председника суда.