Искористићемо могућност упућивања захтева за избор државе у којој ће Радован Караџић издржавати казну, каже, за "Новости" Марко Сладојевић, правни саветник бившег лидера босанских Срба, и додаје:

- Немамо никакве рокове, али сигурно ћемо упутити молбу суду. Видећемо да ли ће нам је и услишити. Још нисмо разговарали о томе коју бисмо земљу избрали. Има времена да се договоримо.

Рано је, зато, нагађати где би Радован Караџић, недавно у Хагу осуђен на доживотну робију, могао да служи казну. Спекулације у том смислу су у овом тренутку врло незахвалне. Сигурно је, међутим, једно, а то је да не постоји могућност да буде послат на издржавање казне у неку од арапских земаља.

Механизам за међународне кривичне судове има склопљен споразум са 16 држава. То су Словачка, Велика Британија, Аустрија, Естонија, Данска, Норвешка, Португалија, Шпанија, Финска, Пољска, Украјина, Француска, Италија, Белгија, Шведска и Немачка.

- Одлуку о томе где ће осуђена особа да издржава казну доноси председник Механизма, у складу с прописаном процедуром, и то је његово дискреционо право - истиче, за "Новости", портпарол суда Хелена Еглстон.

ПРОЧИТАЈТЕ И: КАРАЏИЋ ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ ПОРУЧИО: Српски народ је победио, Хаг ми ништа не може; Поносно чувајмо Републику Српску (ВИДЕО)


Према овој процедури, секретар суда најпре треба да састави извештај на основу спремности одређене земље да прихвати затвореника, у овом случају Радована Караџића, као и узимајући у обзир услове за издржавање казне. После тога, на основу тих параметара, секретар доставља предлог председнику Механизма, који на крају доноси решење, с тим што претходно може да затражи и додатне информације.

У оваквој ћелији у Схевенингену је тренутно Радован Караџић / Фото ЕПА


- Сувише је рано за ову одлуку. У овом тренутку то може да буде било која земља са списка држава које су склопиле споразум с Механизмом - наглашава Еглстонова.

То, дакле, може да буде Норвешка, као и Италија или Естонија, на пример.

Марко Сладојевић


Радован Караџић и његови адвокати би могли да пошаљу и писмо председнику Механизма у коме би евентуално изразили жељу приликом избора земље, али то онога који одлучује уопште не обавезује. Може, али и не мора да услиши молбу осуђеника и његове породице. Поводи се само поменутим параметрима, који су наведени у званичној процедури.

Оно што је извесно, то је да ће Караџић сигурно бити негде у Европи и да неће ићи на одслужење казне у неку од муслиманских и арапских земаља, како је могло да се чује претходних дана.

- Тачно је да им