Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс изјавио је да би био изнанађен када би Ратко Младић имао успеха са својом жалбом, након данас изречене пресуде Радовану Караџићу.


"У светлу осуде за геноцид 1995. којом је Караџићу изречена доживотна казна био бих јако изненађен када би Младић имао било каквог успеха са својом жалбом", рекао је Најс.

Према његовим речима, било би јако чудно да друго жалбено веће донесе радикално другачију одлуку у вези са Младићем и то би било велико разочарење за народ у БиХ. "Уверен сам да ће жалба Младића бити поприлично неуспешна или делимично или у потпуности", додао је он.

Најс, који је био и заменик тужиоца на суђењу Слободану Милошевићу, на питање новинара да ли Младић може бити повезан са односом Београда и рата у Босни, рекао је да је Милошевићев случај, и донекле случај Франка Симатовића, "један од проблема са Међународним кривичним судом за бившу Југославију".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Џефри Најс уништавао доказе о "жутој кући"

"Људима који себе сматрају жртвама треба нешто одговорити", рекао је Најс и додао да међународна заједница "изгледа није вршила притсак да се дође до одговора".

"Не знамо зашто, али знамо да постоје разлози зашто међународна заједница можда не жели да се зна превише о конфликту у БиХ, поготово Сребреници, због властите укључености, било да се ради о директном саучесништву или неделовању", изјавио је Најс.


Он је додао да то омогућава Србији да има користи од овога и да "једноставно постоји мишљење о њиховој неукључености", али и да "то никада није правилно третирано".