РАДОВАН Караџић смирен дочекује изрицање правоснажне пресуде у Хагу. Дубоко верује да ће Жалбено судско веће исправити неправду из првостепене пресуде и уважити аргументе из његове жалбе. Уочи јавног саопштавања одлуке, "Новостима" је послао четири своја афоризма која је написао у притвору у Схевенингену и које објављујемо уз овај текст.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта је заиста рекао судија Хашког трибунала о пресуди Караџићу и Младићу?

Наду да ће епилог по њега бити позитиван црпи из чињенице да је врло прецизно указао на многе нелогичности и површности у закључивању првостепеног већа. На више места је доказао да су његову кривицу утврдили само на основу претпоставки. Због свега тога је, како смо сазнали, велики оптимиста, убеђен да се не може два пута зажмурити пред истином и чињеницама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хаг забранио уживо пренос пресуде Караџићу

Његов брат Лука Караџић, који је пре две године присуствовао у Хагу изрицању пресуде, овог пута, због здравствених проблема, није отпутовао. Како за "Новости" каже, читање одлуке гледаће код куће, у Београду.

- Чуо сам се са Радованом пре два-три дана. Он се добро осећа и добро држи и верује да је правда достижна. Најбоље познаје свој предмет, зна да је било много лажних сведочења и због тога је оптимиста. Свима нам је улио наду да ће се овај процес добро завршити, тако да се сви надамо и верујемо у правду - каже нам Лука Караџић.

Караџић је пре две године у Хашком трибуналу првостепено осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници, злочина против човечности, кршења закона и обичаја ратовања и учешћа у удруженом злочиначком подухвату. Од 11 тачака оптужнице осуђен је за десет, које су обухватиле гранатирање Сарајева, истребљења, прогоне, убиства и протеривања несрпског становништва, нехумана дела, терор, противправне нападе на цивиле и узимање талаца. Караџић се, иначе, током поступка сам бранио, али је имао правни тим који му је помагао. Сам је писао и жалбу на прву пресуду од 2.000 страница и затражио да буде ослобођен кривице.

ПРЕНОС ОДЛОЖЕН ЗБОГ ПРАЉКА

ПРАВОСНАЖНА пресуда биће изречена 20. марта у 14 часова и саопштиће је председавајући петочланог судског већа Механизма за кривичне судове Ванг Јоенсен. Међутим, пренос ће, како су у Хагу рекли, због оперативних разлога ићи са пола сата закашњења. С обзиром на то да су до сада све пресуде емитоване директно, суд се очигледно одлучио за одложени пренос после инцидента у судници са Хрватом Слободаном Праљком, који је испио отров пред камерама, па сигнал пуштају касније како би могли да контролишу шта све иде у етар.