Први председник Републике Српске Радован Караџић очекује да му 20. марта у Хагу буде изречена ослобађајућа пресуда ако другостепено веће у његовом предмету буде разматрало само чињенице и доказе, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је рекао да је Караџић уверен да докази, приложени у жалбеном поступку, више него очигледно показују да треба да добије ослобађајућу пресуду пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове.

Прочитајте још - ОРИЋ МОРА БИТИ ОСУЂЕН: Милорад Којић о поновљеном суђењу команданту Сребренице у Суду БиХ

И Којић је изразио наду да ће се жалбено веће у овом предмету водити чињеницама и доказима, што је у интересу владавине права и помирења међу народима на овим просторима.

- Караџић је и сада у жалбеном поступку јасно и недвосмислено доказао да не постоји никаква одговорност политичког руководства у догађајима који му се стављају на терет. Уважавањем тих чињеница и доказа, први председник Српске би требало да се са нама врати у Српску, навео је Којић.

Са друге стране, Којић је у вези са Караџићевим предметом изразио бојазан с обзиром на ранију праксу Хашког трибунала и првостепене пресуде изрицане српском војно-политичком руководству.

- Суд је очигледно одбацивао све или највећи дио жалби, односно доказа које је улагала одбрана и бавио се њиховом паушалном проценом. Бојазан постоји јер ни раније пресуде нису засноване на правним чињеницама, већ на основу политика, објаснио је Којић.

Милорад Којић, директор центра за истраживање ратних злочина Фото В. Данчић

Он је оценио да је Хашки трибунал, користећи накарадну квалификацију кривичног дела удружени злочиначки подухват, покушавао да окриви комплетно војно-политичко руководство Српске за све догађаје из девесетих година прошлог века.
- То није добро јер се изашло из оквира права, поновио је Којић.

Изрицање другостепене пресуде Караџићу заказано је за 20. март у 14.00 часова. Другостепена пресуда биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом је 2016. године Хашки трибунал осудио Караџића на 40 година затвора. Суђење Радовану Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво. Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године, а 30. јула пребачен је у Хашки трибунал.