БИВШИ командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић, неправоснажно осуђен за геноцид и друге злочине у БиХ, затражио је данас од суда у Хагу излазак на привремену слободу ради обиласка гроба ћерке Ане и других рођака.

- У мојим годинама и у мом здравстеном стању, могућност да им будем на поменима је ограничена, јер мој сат откуцава - рекао је Младић на конференцији о стању у поступку, читајући ове речи са листа папира. - Навршава се 25 година од смрти моје ћерке Ане, која је убијена кад је имала 23 године. Желео бих да обиђем њен гроб.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ратко Младић преживео нове мождане ударе

Младић је рекао и да му је мајка преминула 2003. године и да се са њом није опростио, нити јој икада био на гробу у Источном Сарајеву. Генерал је набројао и друге рођаке чије почивалиште никада није посетио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Судије и лекар Ратка Младића без контроле

Обраћајући се директно судији Приски Нијамбе, бивши командант ВРС изразио је наду да ће суд његов захтев размотрити "с хуманошћу и саосећањем" и да ће добити позитиван одговор.

На данашњем кратком заседању говорио је и Младићев бранилац Драган Иветић, али иза затворених врата, а на јавној седници нису помињани други детаљи о жалбеном поступку у овом предмету, који је у току.

Термин жалбене расправе још није одређен.