Министарка правде Србије Нела Кубуровић и министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић сагласили су се данас у Загребу да обе државе треба у потпуности да ажурирају спискове оптужених и осуђених за ратне злочине, како би се отклонила неусклађеност и некомплетност размењених података.

Министарство правде Србије је саопштило да су се министри договорили да се у рад мешовите комисије, која има за циљ ажурирање спискова, укључе и представници тужилаштва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  SRAMAN ČIN PLENKOVIĆA: Na Božić pohvalio Tuđmana za "Oluju"

Кубуровић и Бошњаковић су се договорили да се интензивира рад мешовите комисије која ради на предлогу споразума о процесуирању учиониоца ратних злочина, како би тај документ био готов до лета ове године.

Министри су измеју осталог разговарали и могућности измене и допуне постојећих билатералних уговора како би се остварила непосредна сарадња правосудних органа ради убрзања поступака, али и процесу приступања Србије ка ЕУ и Поглављу 23.

Састанак је прошао у пријатељској атмосфери - став је обе стране да постоји јасан напредак у погледу решавања отворених питања, као и отвореност да се у непосредном предстојећем периоду дефинише прецизан правни оквир за будуће билатералне односе у правосуђу, наводи се у саопштењу.