Апелационо веће Суда БиХ ослободило је Насера Орића, бившег команданта тзв. Армије БиХ, и припадника ове војске Сабахудина Мухића оптужбе за ратне злочине над Србима почињене у Сребреници 1992. године. Реч је о другостепеној пресуди, а оптужби Тужилаштва.

Прочитајте још - ОЧЕКИВАЊА ПРЕДСТАВНИКА СРПСКИХ ЖРТАВА: Орић је злочинац и мора бити осуђен!

Овом пресудом окончан је судски процес против Орића и Мухића, дуг скоро две и по године. Орић и Мухић у првостепеном поступку ослобођени су оптужби Тужилаштва, али је након жалбе та пресуда укинута и наређено ново суђење због, како је образложено, битних повреда одредаба Закона о кривичном поступку БиХ.

ОРИЋ ЗАХВАЛИО СРБИМА КОЈИ СУ СВЕДОЧИЛИ У ЊЕГОВУ КОРИСТ

Насер Орић, ратни командант тзв. Армије БиХ за Сребреницу, који је коначном одлуком Суда БиХ ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима, након изрицања пресуде изразио је саучешће породицама убијених Срба и захвалио оним Србима који су сведочили у његову корист.

"Напади великосрпских снага из Србије на мене и мој народ трају од 1992. године. Ми смо још увек најистуренија тачка БиХ према Србији и нама је јасно да ћемо увек бити први на удару. Ми се нећемо никад предати. Борићемо се док смо живи, ми и наша покољења, јер ми друге домовине немамо", рекао је Орић за федералну агенцију Патрија.

Он сматра да се јавност током процеса могла, како је рекао, уверити да је "процес против њега монтиран и да је то на крају и потврђено".

Прочитајте још - РЕАКЦИЈА НА ПРЕСУДУ ОРИЋУ: Говедарица: Ово је доказ да у БиХ нема правде за Србе

"Свједок О-1 је вишеструко пресуђиван за кривична дела и Тужиластво базира све оптужнице у средњем Подрињу против Бошњака на изјавама такве особе. Он је покушао представити као борац Армије РБиХ, а на крају је доказано да то није никада био", казао је Орић.

Орић је истакао да ће се у будућности посветити породици и свакодневним обавезама.

"Мислим да је дошло време да се мало одморим. Прогон који се нада мном врши траје предуго", навео је, уз захвалност породицама погинулих припадника Војске РС који су пред Судом БиХ сведочили у његову корист.

"Овим путем желим да изразим саучешће породицама убијених и да им захвалим и честитам што су смогли снаге и на Суду БиХ казали истину да су њихови највољенији погинули у борбама", рекао је Орић.