ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је оптужницу против бившег генерала и ратног команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, и још 16 припадника тог корпуса због ратног злочина и убиства више од 300 Срба.

Оптужница, коју Срби ишчекују већ 25 година, упућена је Суду БиХ на потврђивање. Осим Дудаковића, њоме су обухваћени Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић. Неки од њих су високопозиционирани чланови СДА Бакира Изетбеговића, те носиоци одликовања "Златни љиљан".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДУДАКОВИЋ НАРЕЂИВАО: Закољи све што је српско

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да се Дудаковић и остали терете за злочине против човечности у општинама Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост, те за ратни злочин против цивила у Бихаћу и Цазину. Оптужницом су обухваћени прогони и злостављања цивила и заробљеника, као и уништење 38 православних храмова, цркава и верских објеката.

- Оптужени се терете за убиства више од 300 Срба, највише цивила старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу - рекао је Грубешић. - Тела једног дела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима се још трага.

Део оптужнице се односи на злочине над Бошњацима, припадницима Аутономне покрајине Западна Босна Фикрета Абдића, почињене а време сукоба у Цазинској крајини.

- Tужилаштво ће оптужницу доказивати позивањем 447 сведока, шест вештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала - истакао је Грубешић.

Дудаковић и 12 припадника Петог корпуса ухапшени су крајем априла ове године, али су пуштени да се бране са слободе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТУЖИЛАШТВО БиХ: Оптужница за Дудаковића

Којић: Очекујемо осуђујућу пресуду

Фото В. Данчић

МИЛОРАД Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС, каже да су сарађивали с Тужилаштвом на предмету и доставили им бројне доказе.

- Оптужница је сада у Суду БиХ и постоји одређени страх јер се ради о институцији која је имала праксу да опструише такве предмете. Међутим, имајући све у виду, очекујемо осуђујућу пресуду и казну дуготрајног затвора - каже Којић.