Ратни злочинац Томислав Мерчеп осуђен на седам година затвора због убиства 43 цивила, дане проводи у бањи, уместо у затворској ћелији, пише хрватски "Индекс".

"Господару живота и смрти од Вуковара преко Загребачког велесајма па све до Пакрачке пољане", како Мерчепа описује "Индекс", време проведено у Крапинској бањи се рачуна у служење затворске казне.

Прочитајте још: Мерчепу пет и по година затвора због злочина над Србима

Министарство правосуђа Хрватске одговорило је на упит "Индекса" да је Мерчепу препоруком лекара одобрено лечење у "стационираној медицинској устави", јер за спровођење потребног лечeња не постоје услови у затвору.

Портал наглашава да Министарство у свом одговору није напоменуло да је Мерчеп и прошле године боравио у Крапинској бањи.

"Виђао сам га тамо и лани. У парку или у биртији. Без правосудних полицајаца", изјавио је саговорник "Индекса" који је Мерчепа видео у одмаралишту.

Његове речи потврђује и неименовани правосудни полицајац, који је изјавио да га је "срам због система у којем ради и који омогућава починитељима најтежих кривичних дела повлашћен третман".

Такав повлашћени третман, како пише "Индекс", Мерчепу је обезбедило Министарство правосуђа уз сарадњу са хрватским Министарствоом бранитеља.

Најпознатији злочин које су Мерчепове јединице починиле јесте убиство породице Зец, наводи портал, додајући да је Михајло Зец убијен на улици у Загребу, а да је његова ћерка Александра убијена на Медведници и потом бачена у јаму са смећем.

Загребачки Жупанијски суд осудио је у мају 2016. године Мерчепа на пет и по година затвора јер као командант јединице познате као "мерчеповци" није спречио злочине над српским цивилима, а Врховни суд му је у фебруару прошле године повећао казну на седам година.

"Мерчеповци" су на кутинском, пакрачком и загребачком подручју незаконито ухапсили 52 лица српске националности, од којих су 43 убили, три лица се воде као нестала, док је шесторо преживело мучења и злостављања.