ЈЕДАНАЕСТИ пут од пада Возуће и јужног дела Озрена у руке Армије БиХ и егзодуса 7.680 Срба, прогнаници некада етничких српских насеља овог подручја маршом "Стазом егзодуса" обележили су тужну годишњицу у знак сећања на 10. септембар 1995. године.

Аутобуси са учесницима марша у рано јутро кренули су из Добоја, пристигли и из Дервенте, Прњавора, Вукосавља, Модриче и Бијељине. И аутобус са припадницима Трећег ВРС Оружаних снага БиХ стигао је до овог града из Бањалука, а одатле су се сви запутили према врху Озрена.

Из Тумара је њих 600 кренуло на пут дуг 22 километра, назад у возућки крај, одакле су их муџахедини и здружене снаге Другог тузланског, Трећег зеничког и остале јединице тадашње Армије БиХ, прогнали са њихових огњишта.

Међу учесницима марша били су активни актери тужних догађаја пре 23 године, који су живи сведоци прогона Срба возућког и озренског краја. Нису заостајали ни млади Возућани, од којих велики број није био ни рођен када се егзодус догодио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Над Сарајевом сени мртвих Срба


У тим данима страдало је 30 српских насеља, са 1.920 породица, од којих су многи разасути широм Републике Српске и света. Званични подаци показују да је приликом пада Возуће и дела Озрена погинуло и мучки убијенно 459 српских бораца и цивила, од којих се за још 129 још трага.

Заједнички снимак пред старт марша

За погинуле и нестале је у Цркви Светог Ђорђа у Стогу митрополит дабробоснаски Хризостом уз саслужење многобројих јереја служио литургију. Положени су венце на спомен-крст испод којег је пронађена масовна гробница са 21 убијеним војником и цивилом. Она је откривена три године након завршетка рата у БиХ, а 17 тела је било обезглављено.

ПОДРШКА БОШЊАКИЊЕ

У колони марша дугој 22 километра била је и Бошњакиња Амера Буквић (на слици) из Которског код Добоја, којој су организатори на завршној манифестацији у Стогу уручили захвалницу за хуманост и учешће у маршу.