КАКО је првостепена пресуда генералу Ратку Младићу за геноцид у Сребреници на врло климавим ногама, јер је заснована на претпоставкама и нагађањима, лако би могла да падне уколико се ново Жалбено веће у Механизму у Хагу буде руководило објективним сагледавањем и вредновањем доказа.

Генералово могуће ослобађање за овај злочин ланчано би повукло и преиспитивање пресуда свим раније осуђеним Србима за исто кривично дело. Исправљање неправде могли би да затраже генерали Радислав Крстић и Вујадин Поповић и пуковник Видоје Благојевић, који је одслужио своју казну. За генерале Здравка Толимира, Љубишу Беару и пуковника Драга Николића би било касно, јер су преминули.

Адвокат Ненад Петрушић, који је у Хагу бранио Крстића каже за "Новости" да би у случају да Младића ослободе за геноцид у Сребреници то апсолутно значило могућност ревизије свих ових пресуда:

- То би био нови доказ. Такође би и Караџићева правоснажна пресуда могла да измени ситуацију. Ни на једном суђењу у Хагу није утврђено колико је то људи у Сребреници ликвидирано и да ли је тај злочин геноцид. Такође, ни за једног српског официра није утврђено да је наредио злочине, већ су сви осуђени као извршиоци и учесници удруженог злочиначког подухвата или помагачи. Суд је себи дао за право да промени и прошири дефиницију геноцида у односу на њено изворно, међународно прихваћено значење.

Прочитајте још - ПОСЛЕ ИЗУЗЕЋА СУДИЈА: Да ли ће Младићу смањити казну?

Адвокат Милан Вујин објашњава да евентуално ослобађајућа пресуда Младићу за геноцид не би аутоматски оборила, нити имала утицаја на раније пресуде за исто кривично дело.

- Омогућила би једино обнављање поступака уз додатне доказе. Ипак, треба имати у виду да Хаг није суд који суди на основу чињеница, али ослобађајућа пресуда за геноцид би исправила нанете неправде тим људима, који су приморани да одговарају. Сви осуђени за геноцид нису испуњавали ни минималне услове за то. Хаг је тако нанео највеће зло праву у свету, јер је погазио све норме кривичног права.


Прочитајте још - СУЂЕЊЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Избачени Мерон, Ађијус и Даћун

НОВЕ СУДИЈЕ У ЖАЛБЕНОМ ВЕЋУ БАВИЛЕ СЕ РУАНДОМ

Троје новопостављених судија у Младићевом Жалбеном већу до сада је углавно судило за злочине у Руанди. Мпарани Мами Ричард Рајонсон је већ десетак година у Хагу. Најпре је у Трибуналу судио оптуженима из Руанде, а онда је прешао у Механизам, у жалбена већа. Најцењенији је судија на Мадагаскару.

Гбердао Густаво Кам из Буркине Фасо, такође се у бавио Руандом, а до пре три године радио је и у Министарству правде своје земље. Од скоро је у Механизму.

Елизабет Ибанда Нахамија из Уганде радила је у Међународном суду за Руанду, Арушу и Танзанију и посебном одељењу за Сијера Леоне. Била је и министарка правде у Уганди и ове године је дошла Механизам у Хагу.

Судија Сејмур Пантон је до пре две године био председник Апелационог суда у својој земљи.

Приска Нијамбе из Замбије од 1996. године је у Хашком трибуналу у разним службама, а од 2005. је и судија за бившу Југославију. Судила је генералу Здравку Толимиру и после тог 2013. године прешла у Механизам. Осудила је некадашњег обавештајног официра Војске Републике Српске Драгомира Пећанца на три месеца затвора, јер није дошао да сведочи у предмету код Толимира.

УПОЗНАВАЊЕ СА ПРЕДМЕТОМ

СУД у Хагу је у четвртак затражио од Младићеве одбране да им доставе копије жалбе и свих поднесака како би их превели на француски језик пошто га двојица нових судија говоре значајно боље него енглески. Такође, треба да се изабере и председавајући Жалбеног већа. Требаће време да се нове судије упознају са предметом, али како нам каже генералов бранилац Драган Иветић нико не верује да ће због тога бити померани рокови, јер још није ни заказан датум јавне расправе, која се очекује следеће године:

- Судија Антонети је у одлуци о замени судија навео да не би требало да буде одуговлачења жалбеног поступка с обзиром на то да је у почетној фази подношења поднесака, одговора на жалбе, реплика, нових доказа...