НАКОН што је судија Механизма у Хагу Жан-Клод Антонети изузео судије Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Ли Даћуна из Жалбеног већа генерала Ратка Младића и именовао троје нових из афричких земаља, покренуле су се калкулације може ли генерал у правоснажној пресуди очекивати блажу казну или можда чак и ослобађајућу пресуду?

Мерон, Ађијус и Даћун су већ на делу показали да неће донети другачију одлуку него што је пресуда Младићу на доживотну робију, с обзиром да су у пресудама српским генералима Владимиру Поповићу, Љубиши Беари, Здравку Толимиру и пуковнику Видоју Благојевићу, оптуженим за геноцид у Сребреници, јасно навели да је Младић починио и наређивао те злочине.

Нове судије Мпарани Мими Ричард Рајхнсон, Гбердо Густаво Кам и Елизабет Иванду Нахамају нису до сада судили за злочине у бившој Југославији и бар се на основу тога очекује да објективније приступе доказима. Поред њих у Жалбеном већу су још судија Сејмор Пантон и Приска Матимба Нијамбе, која је једна од двоје судија у мањини који су ослободили генерала Здравка Толимира за геноцид у Сребреници.

Нијамбе је тада навела да тужилаштво није доказало ван разумне сумње да се у Сребреници догодио геноцид, да су докази против Толимира засновани на претпоставкама и нагађањима, и да не постоје докази који показују да је знао за злочине. Утврдила је и да су спорна сведочења Момира Николића и Дражена Ердемовића, где је закључила да је њихов лични интерес утицао на то шта су и како сведочили.

Генералов адвокат Бранко Лукић, за "Новости", каже да одбрана не зна какве су нове судије и да за њих немају никаквих доказа, нити сумњи да неће бити објективни.

- Знам само да од оне тројице добра нисмо видели. Сада се једино надамо да ће Ратко Младић убудуће у Хагу имати праведније суђење. Размишљамо да тражимо да ново Веће преиспита све одлуке, које су у протеклом периоду у жалбеном поступку доносиле пристрасне судије, пре свега њихово одбијање да тешко болесног генерала привремено пусте на лечење у Србију. Антонетијева одлука да је очито да Мерон, Ађијус и Даћун изгледају пристрасно, је доказ да су наши захтеви све време били оправдани.

Прочитајте још - СУЂЕЊЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Избачени Мерон, Ађијус и Даћун

Лукић додаје и да су исте разлоге наводили и кад су у првостепеном поступку тражили изузеће судија Алфонса Орија и Кристофа Флугеа, који су Младића, такође, осудили у другим предметима:

- Тада нам то није усвојено. Сада се види да у Хагу владају двоструки стандарди и да неке судије не суде по савести и доказима.

Судија Антоанети

Истог је мишљења и генералов син Дарко Младић, који каже да је ово прва одлука суда у Хагу у поступку против његовог оца, која је у складу са оним што предвиђа међународно право:

- И раније смо давали бројне доказе и аргументе, али су нас увек одбијали без икаквог смисленог објашњења. Сада се само надам да је то прекинуто, да ће наставити да уважавају наше доказе и да је ово почетак фер односа према генералу Младићу.

Дарко наводи да је и Првостепено веће игнорисало све доказе одбране, па чак доносило осуђујуће одлуке иако тужилаштво ништа није доказало:

- Познато је да се судија Алфонс Ори за једну одлуку позвао на завршну реч тужиоца, што је невероватно у судској пракси.

Кармел Ађијус, Ли Даћун и Теодор Мерон, Фото АП, Фото Танјуг

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је део каријере "оставио" у Хашком трибуналу, сматра да је оваквом одлуком судија Антоанети исписао најбољу страницу суда у Хагу:

- Елиминисао је све који су Младића осудили у другим предметима, онемогућио их да више одлучују и тиме верујем омогућио да му се убудуће непристрасно суди. Показао је да је судија од највећег интегритета, а у поступцима које је водио од тужилаштва је увек захтевао јасне и јаке доказе. Надам се да ће ново Жалбено веће да суди само на бази доказа, да ће их савесно и ваљано оцењивати и да неће бити под утицајем ранијих пресуда.


ЗАШТО ЈЕ ОДЛУЧИВАО АНТОНЕТИ

ЗАХТЕВ за изузеће тројице судија одбрана Ратка Младића је пре неколико месеци предала Жалбеном већу, али се оно огласило ненадлежним. Одлуку о томе требало је да донесе председник суда Теодор Мерон, али како је он у том случају морао да одлучује о себи, пошто је био председавајући Жалбеног већа, према прописима морао је да се огласи ненадлежним. Одлуку је зато донео наредни најстарији и најважнији судија по рангу, а то је био Жан-Клод Антонети, француски судија који је у Хашком трибуналу првостепено ослободио сваке кривице лидера СРС Војислава Шешеља.

ТУЖИЛАШТВО ПРОТИВ ШЕШЕЉЕВЕ ЖАЛБЕ

ТУЖИЛАШТВО Механизма у Хагу противи се захтеву лидера СРС Војислава Шешеља да му се омогући да уложи жалбу на правоснажну пресуду којом је осуђен на 10 година затвора због прогона Хрвата из Хртковаца 1992. године. Они наводе да је пресуда апелационог већа коначна и да статут Механизма не даје право на улагање друге жалбе, укључујући и ситуацију када је првостепена ослобађајућа пресуда у жалбеном поступку преиначена у осуђујућу, какав је случај код Шешеља. О Шешељевом захтеву за жалбу ускоро би требало да се изјасни председник Механизма Теодор Мерон, који је председавао већем које га је правоснажно осудило.