Однос према питању несталих мора бити показатељ наше заједничке искрености у напорима да региону осигурамо стабилну будућност и коначно затворимо странице историје сукоба и омраза, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поводом Међународног дана несталих.

Он је навео да тај дан из године у годину подсећа државе и друштва у региону на неиспуњену обавезу према породицама људи несталих у ратним сукобима на простору бивше Југославије.

Међу хиљадама оних који се и даље воде као нестали је и 1.648 особа са Косова и Метохије чија судбина још није расветљена или њихови посмртни остаци још нису пронађени, прецизирао је Ђурић у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Веритас: На Купрешкој висоравни некада живело 5000 Срба, данас тек око 600

Истакао је да је решење тог питања не само дуг према породицама које заслужују да знају судбину својих најближих, већ и обавеза према друштвима које без тога не могу рачунати на будућност која ће бити обележена сарадњом уместо конфликтима.

"Надам се да ће однос према жртвама у будућности у читавом региону бити више обележен хуманошћу и искреном емпатијом, а мање политичким калкулацијама, а да ће добром вољом и истинским напором свих судбине преосталих несталих особа бити коначно расветљене", додао је Ђурић.

ВЕРИТАС: ПОРОДИЦЕ И ДАЉЕ ТРАГАЈУ ЗА 10.000 ДО 12.000 НЕСТАЛИХ ИЗ РАТОВА

Иако је последњи рат на територији бивше Југославије завршен пре готово две деценије, породице и даље трагају за 10.000 до 12.000 несталих особа а додатни проблем представља чињеница да не постоји јединствени списак несталих, већ број варира у зависности од критеријума који се користе, саопштио је данас Документационо-информациони центар Веритас.

Веритас као пример наводи да хрватски званичници и медији најчешће износе број од 1.945 несталих на подручју те земље у рату деведесетих, међу којима је до 900 људи српске националности.

Те податке износе позивајући се на Управу за заточене и нестале при хрватском Министарству за бранитеље, на чијем се сајту, међутим, наводи податак да је још непозната судбина 1.526 особа, као и место укопа 419 смртно страдалих.

Фото Танјуг


"А Управа се позива на четврто издање 'Књиге несталих', која садржи 'ажурирани' попис особа несталих на подручју Хрватске (1.716) и отворених захтева за тражење посмртних остатака (422), са стањем од 1. маја 2015. године, што је укупно чинило 2.138 нерешених случајева. Садашња разлика у бројкама између те књиге и Управе је у чињеници да је у међувремену један број идентификован са оба списка и на обе стране", наводи Веритас.

Веритас наводи да се на њиховом списку налази 1.786 људи српске националности а да је списак настао у периоду 1991-1998. године на подручју Хрватске и БиХ.

"Ни овај списак није коначан, што илуструје и податак да је у последњој години међу нестале уписано десет нових особа. Са подручја Хрватске, укључујући и бившу Републику Српску Крајину, почев од 2001. године, из масовних, заједничких и појединачних гробница ексхумирана су 1.334 леша, од чега 406 још није идентификовано", навео је Веритас.