Европска унија позвала је представнике привремених институција у Приштини да се уздрже од било каквих напада на владавину права, укључујући и личне клеветничке коментаре против појединих тужилаца или судија.


„Независност и аутономија правосуђа, укључујући тужилаштво, од пресудног су значаја у овом контексту и морају да се поштују. ЕУ пажљиво прати случај тужиоца Ељеза Бљакаја“, саопштила је Канцеларија ЕУ у Приштини, а пренела ГазетаЕxпресс.

Канцеларија ЕУ огласила се након снажних оптужби које су поједини политичари и представници правосуђа изнели на рачун Бљакаја, што је та мисија оценила као "директно поткопавање основних принципа владавине права".

Такве изјаве делују обесхрабрујуће на представнике правосуђа који се, како се наводи, баве осетљивим и важним случајевима, поручено је из Канцеларије ЕУ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БИВШИ ПРИШТИНСКИ ТУЖИЛАЦ О РАЗЛОГУ ОСТАВКЕ: Упозоравали ме у име ОВК; Малику: Добио посао у САД

Поручују и да оптужнице које чекају разрешење треба да буду процесуиране професионално, уз поштовање владавине права, без икаквог уплитања са стране.

Бљакај је у косовском правосуђу истраживао спорне листе ветерана тзв. ОВК и том приликом је открио да је велики број њих, више од 19.000, незаконито себи обезбедило такав статус.

У отвореном писму, Бљакај је оптужио највише представнике правосудних институција да му због тих налаза прете, што је изазвало жестоке критике главног тужиоца Александра Љумезија и премијера Рамуша Храдинаја, који га је назвао "лоповом".

Иначе, у Приштини је за 18 сати заказан протест којим се захтева смена главног тужиоца Љумезија и ревизија спискова ветерана тзв. ОВК будући да је раније саопштено да ти "лажни ветерани", које је Бљакај идентификова, Приштину коштају 40 милиона евра годишње.

Бљакај је тада саставио и опширну оптужницу против 12 особа, али је није доставио суду.