По налогу суда Босне и Херцеговине данас је држављанин Србије Ђорђе Ркман (62), пореклом из Осијека, изручен Хрватској, која га тражи због наводног ратног злочина над цивилима на подручју Шодоловаца и околних места, саопштио је Веритас.


Ркмана је 28. априла ухапсила полиција БиХ на граничном прелазу Каракај код Зворника приликом уласка из Србије у БиХ.


Поступак екстрадиције завршио се релативно брзо, јер се Ркман није противио изручењу, сматрајући да ће на поновљеном суђењу у присуству доказати своју невиност.


Ркман се са још 13 лица терети да су "у времену од тачно неутврђеног дана у јулу 1991. до 5. маја 1992. године у местима Ада, Ернестиново, Копривна, Маркушица, Шодоловци, Подвиње и Ласлово, као припадници Шодоловачке групе, у више наврата наредили пуцање и учествовали у пуцању из минобацача и другог тешког оружја".


Прочитајте још: Пролећни лов на Србе


"Пуцали су по местима Ђаково, Тешинци, Коритна, Мрзовић, Семељци, Владиславци и Храстин без избора војних циљева, већ по цивилном становништву и по цивилним, приватним, културним, комуналним и другим објектима с циљем да се становништво усмрти, повреди и застраши, а објекти оштете и униште, што је довело до смрти 10 и рањавања 30 особа", наводи се у хрваткој оптужници.


Пресудом Жупанијског суда у Осијеку од 25. маја 1995. године сви поменути су осуђени у одсуству на дугогодишње казне затвора, али је већина на поновљеном суђењу у њиховој присутности ослобођена од оптужби.


Веритас подсећа да је на основу међународних потерница које је расписао Интерпол у Загребу, широм света до сада ухапшено 168 Срба, од којих је 60 екстрадирано у Хрватску.


Од екстрадираних до сада је против 23 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну.


Прочитајте још: Дат списак за хапшење 76 Срба


То за последицу има губитак права на обештећење за време проведено у притвору.


Веритас оцењује да толики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница, указује и на "злоупотребу Интерпола од стране Хрватске".