ВИШИ суд у Београду донео је одлуку да је могуће да се функционерима СРС Вјерици Радети и Петру Јојићу суди у Србији - сазнају "Новости".

Тај суд, после месец дана разматрања прописа, заузео је став да су испуњeнe зaкoнскe прeтпoстaвкe дa Србиja од Хашког трибунала, односно од Механизма, прeузмe пoступaк који се води прoтив двоје радикала због непоштовања Трибунала. О томе ће Министрство правде ових дана обавестити суд у Холандији.

С друге стране, Вјерица Радета каже, за "Новости", да од суда још није добила никакву информацију:

- Од почетка сам говорила да сам спремна да учествујем у поступку пред нашим судом и да докажем да нема никакве кривице. Не знам чак ни ко је тај човек на којег сам наводно утицала. Мислим да он не постоји и да је случај монтиран.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Хашки суд позвао Србију да се изјасни о спремности да суди Јојићу и Радети

Према процедури, након што добију потврдну одлуку од Србије, судија у Механизму, којег одреди председник Теодор Мерон, треба да донесе одлуку о прослеђивању предмета у Београд.

Адвокат Небојша Перовић каже да је Законом о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђено да се кривични поступци који се воде пред домаћим судом уступају том међународном суду, али не и обрнуто, поготово за кривична дела која нису обухваћена тешким кршењем међународног хуманитарног права:

- Кривично дело које се ставља на терет Радети и Јојићу код нас у овом случају може да буде спречавање и ометање доказивања, а све према наводима Хашког трибунала. Међутим, поставља се велико питање: да ли српско тужилаштво уопште може да гони осумњиченог за ово кривично дело које се, онако како је регулисано нашим кривичним законодавством, можда у целости разликује од кривичног дела како га је формулисало хашко тужилаштво.

Перовић наводи да је за преузимање кривичног гоњења потребно да постоји држава која моли за преузимање тог гоњења и да је такво дело нашим законодавством одређено као кривично:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шешељ: Једва сам чекао да одем у Хаг - да победим

- У конкретном случају, УН, које су основале Трибунал, немају статус државе, и зато овде постоји велики правни вакуум. Без обзира на то што Виши суд може да преузме списе предмета, не значи да надлежно тужилаштво у даљем току поступка, а након детаљне анализе списа, може бити власно да заступа такву оптужбу. Поставља се питање да ли се у том предмету икада може донети одлука пред српским судовима.

Небојша Перовић,фото П.Митић

ИЗЛАЗАК ИЗ ПАТ-ПОЗИЦИЈЕ

ТРИБУНАЛ у Хагу подигао је пре неколико година оптужницу против Радете и Јојића због непоштовања суда, јер су, наводно, у поступку против Војислава Шешеља претили једном сведоку и нудили му мито. По гашењу Трибунала, предмет је преузео Механизам, а како је Виши суд у Београду пре две године донео правоснажну одлуку да нема законског основа за изручење, Механизам је почетком фебруара од Србије затражио мишљење дa ли je спрeмнa дa прeузмe пoступaк.