БОРИЋУ се док сам жив, да се укину ове наметнуте лажи и открије права истина о борби Срба. Ово је било само прво полувреме!

То је, ексклузивно за "Новости", одмах после првостепене пресуде којом је данас осуђен на доживотну робију, поручио генерал Ратко Младић, преко свог сина Дарка.

Судско веће Хашког трибунала бившег команданта војске Републике Српске прогласило је кривим за ратне злочине почињене у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

- Мој отац је поручио да је све лаж, да Хаг није суд, већ НАТО комисија и да ово није правда. Све је искључиво покушај да се криминализује српски народ који се штитио од агресије - казао нам је данас Младићев син Дарко.

- Били смо десетак минута заједно после пресуде. Био је љут, иако је очекивао све ово. Тешио је моју мајку Босу, говорио јој да не брине, јер јој је било тешко - прича нам Дарко.

Он каже да им је сада приоритет да се генералу спасе живот и обезбеди лечење у Србији.


- Ово тело које се назива Трибуналом за злочине у бившој Југославији, није успело у мисији, јер је занемарило бројне српске жртве. Данас смо сведочили како је правда замењена ратном пропагандом. Чињенице су занемарене. Пресуда је у супротности са њима. Циљ јој је ширење пропаганде и онемогућавање будућег мирног живота у региону - закључио је млађи Младић.
фото З.Јовановић

*****************

АЛЕКСАНДАР СИМИЋ (22) НАПАДНУТ ЈЕР ЈЕ РАШИРИО СРПСКУ ЗАСТАВУ ИСПРЕД СУДА

ПУКАО МИ ЈЕ ФИЛМ, НИЈЕ НАШ НАРОД КРИВ ЗА СВЕ

У ХАГ сам данас отишао у нади да ћу ући у судницу да уживо видим и можда чак упознам генерала, коме се одувек дивим. Нису ми дали да уђем, па сам остао испред да чекам пресуду. Није ми била намера да икога провоцирам, али када сам видео транспаренте са порукама да је Младић ратни злочинац и одговоран за геноцид, "пукао ми је филм". Имао сам потребу да покажем да постоји и друга страна, да су оба народа имала жртве и да Срби не могу бити једини кривци.


Ово је за "Новости" данас рекао Александар Симић (на слици у браон јакни), Холанђанин пореклом из Србије, који је, чекајући пресуду, испред Хашког трибунала раширио српску заставу и изазвао гнев бројних присутних чланова удружења из БиХ. Бакира Хасечић, председница Удружења "Жена - жртва рата", покушала је да му отме заставу, али је он нипошто није пуштао. Ситуацију је смирио полицајац, који је Александра замолио да се склони, из страха за његову безбедност и могући линч, јер је био једини који је дошао да подржи Младића.

Како нам је рекао, Александар живи у Ротердаму, где студира маркетинг и комуникације.

- О Младићу сам много слушао од бројне фамилије која је из Босне избегла у Лозницу. Да није било генерала, данас не би било ни њих. Зато је ова пресуда црни дан за Србе.(Б. Ца.)