Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да Србија без обзира на пресуду ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом остаје при раније датим гаранцијама за његово пуштање на слободу због лечења.

Она је новинарима у Палати Србија казала да не жели да прејудицира каква ће пресуда бити изречена Младићу, али да Србија не може бити задовољна досадашњим радом Трибунала који је, како је навела, примењивао селективни приступ.

"Од 82 осуђених пред Хашким трибуналом Срба је 62", рекла је Нела Кубуровић, додајући да Србија није бежала од одговорности и да је домаће тружилаштво за ратне злочине процесуирало све осумњичене, без обзира на њихову националност.

Изрицање пресуде Младићу можете да пратите ОВДЕ.

У Хашком трибуналу у току је изрицање првостепене пресуде Младићу, ;оптуженом за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Оптужница, у пет тачака, Младића терети за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као злочине против човечности. У додатних пет тачака, Младић је оптужен је и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.