ХАШКИ трибунал осудио је данас Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца....

Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина - Фоча, Кључ, Котор-варос, Приједор, Сански мост, Власеница.


Прочитајте још - УОЧИ ПРЕСУДЕ МЛАДИЋУ: За Србе херој, за Бошњаке крвник и највећи ратни злочинац!


Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе.

Председник судског већа Алфонс Орије рекао је да је веће закључило да Младић није крив по тачки 1 по оптужби која га терети за геноцид у сест опстина БиХ, претходно образложивши да није доказано да је циљ удруженог злочиначког подухвата био геноцид.

Осуђен је по других 10 тачака оптужнице:

- по тачки 2 за геноцид у Сребреници,

- по тачки 3 за злочин против човечности,

- по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва,


Прочитајте још - Младић: Невин сам, душу ми не могу узети!


- по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања,

- по тачки 7 због депоратција и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва,

- по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања,

- по тачки 10 осуђен је због противправнних напада на цивиле и кршење зкаона и обичаја ратвоања, и

- по тачки 11 због узимања талаца - особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.


10:06 - ИНЦИДЕНТ ИСПРЕД СУДНИЦЕ

Пред почетак изрицања првостепене пресуде Ратку Младићу у Хашком трибуналу испред суда је дошло до инцидента између мушкарца који је држао српску заставу и чланова Удружења БиХ.

Како је пренела Н1 телевизија, Бакира Хасечић, председница Удружења "Жена-жртва рата" покушала је да отме заставу непознатом мушкарцу.

Интервенисала је полиција која је смирила ситуацију.

10:20 - СУДИЈА ОРИ: ЗАТВОРЕНИЦИ СИЛОВАЛИ ЈЕДНИ ДРУГЕ, СИЛОВАНЕ И МУСЛИМАНКЕ

Констатовано да су многе жртве биле изложене заточеништву, дискриминацији на расној и верској основи.

- У многим логорима није било воде ни хране, па су неки умрли. Затворенике су често премаћивали понекад предметима попут месинганих боксера и металних шипки. Затвореници су били приморавани да један другог силују. Муслиманке су силоване групно, међу њима је било и девојчица од 12 година - рекао је Ори.

Веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоча, Илиџа, Нови Град, пале, приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница). Веће је констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да је показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.

10:25 - САРАЈЛИЈЕ БИЛЕ НА НИШАНУ СНАЈПЕРА

Веће подвлачи да установљено да је у Сарајеву било неселективног гађања цивила, да су грађани живели у стању непрекидне опасности, као и да су "сваки пут када би изашли из куће, морали да се питају да ли ће бити на нишану снајпера".

10:35 - ВЕЋЕ О СРЕБРЕНИЦИ, МЛАДИЋ УЗ ОСМЕХ ОДМАХУЈЕ ГЛАВОМ

Веће разматра тачку оптужнице која се тиче Сребренице.

"8. марта 1995 Радован Караџић је издао директиву бриој 7 и издао Дринском корпусу да створи нестабилност у Сребреници. Марта 1995. Младић је потписао директиву 7.1 која је претворена у војну акцију и донета је одлука да се ово подручкје претвори у српску територију. Напад је почео 6. јула, а 11. јула је војска ушла у Сребреницу када је почело спаљивање њхових кућа. Жене и деца су масовно побегли у Поточаре, а мушкарци у Тузлу. У Поточарима је било скоро 30.000 цивила, није било хране, воде... Српске снаге су створиле застрашујућу атмосферу. Одводили су људе, многи се више никада нису вратили".

Младић је уз осмех одмахнуо главом када је веће изнело тврдњу да је након одлука које су потписали Караџић и Младић постојала јасна намера била да се Сребреница "испразни" и да се претвори у српску територију.

10:44 - ВЕЋЕ О ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ: НАМЕРАВАЛИ ДА УНИШТЕ МУСЛИМАНЕ

Веће је утврдило да су физички извршиоци извршили радње које су по дефиницији геноцид над босанским муслиманима у Сребреници. Констатовало је да су они намеравлали да униште муслимане у Сребреници који су чилини део заштићене групе. Над њима су почињена клривична дела геноцида, истребљивања, премештања, убистава.

Веће је констатовало да је Младић био на разним положајима у ЈНА и од маја 1992 био на дужности главног командатанта војске РС. Веће је утврдило да је постојао удружени подухват да се муслимани и хрвати трајно уколоне са терирорије. Оценивши изјаве и понашање руководства БиХ и Срба докази не иду у прилог да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата.10:52 - ВЕЋЕ: У СРЕБРЕНИЦИ БИЛО ГЕНОЦИДА; МЛАДИЋУ ОДОБРЕНА ПАУЗА

Веће је констатовало да је на подручју Сребренице било злочина геноцида, прогона, и нехуманог деловања присилног премештања. За неколико инцидената утврђено је истребљавање и нехумано дело присилног премештања.Веће је констатовало да је Младић био на разним положајима у ЈНА и од маја 1992 био на дужности главног командатанта војске РС. Веће је утврдило да је постојао удружени подухват да се муслимани и хрвати трајно уколоне са терирорије. Оценивши изјаве и понашање руководнства БиХ и Срба докази не иду у прилог да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата.

После тога Ратко Младић је затражио кратку паузу да оде до тоалета. Одобрена је пауза од пет минута.

11:22 - МЛАДИЋУ ПОЗЛИЛО

Медији преносе да је Младићу позлило током изрицања пресуде. Лекари су три пута мерили притисак генералу ВРС, а одбрана је тражила да се прекине заседање или одмах саопшти пресуда. Трибунал је то одбио.

11:29 - НЕЛА КУБУРОВИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ ПРИ ГАРАНЦИЈАМА ЗА ПУШТАЊЕ МЛАДИЋА ЗБОГ ЛЕЧЕЊА

Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да Србија без обзира на пресуду ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом остаје при раније датим гаранцијама за његово пуштање на слободу због лечења. Она је новинарима у Палати Србија казала да не жели да прејудицира каква ће пресуда бити изречена Младићу, али да Србија не може бити задовољна досадашњим радом Трибунала који је, како је навела, примењивао селективни приступ.

Комплетну изјаву министарке Кубуровић прочитајте ОВДЕ

11:35 - МЛАДИЋ УДАЉЕН ИЗ СУДНИЦЕ, НАСТАВЉЕНО ЧИТАЊЕ САЖЕТКА

По завршетку паузе одбрана Ратка Младића је изнела Већу податак да је генералов притисак веома висок и затражила одлагање читања пресуде, или читање пресуде без образложења. Судија Ори је то одбио, после чега је генерал устао и хтео да се консултује са одбраном. Тада је судија затражио да Младић напусти судницу, после чега је он удаљен и настављено је читање пресуде.

Младић је смештен у просторију из које може да прати изрицање пресуде. Уз њега је лекарска служба која би требало да интервенише уколико то буде потребно.

11:46 - МЛАДИЋ ВИКАО: ЛАЖ, ЛАЖ!

Пошто је настављено са изрицањем пресуде, Младић је по уласку у судницу викао "Лаж, лаж", после чега га су га судије Трибунала удаљиле из те просторије.Опширније читајте ОВДЕ.

11:47 - ВЕЋЕ КОНСТАТНОВАЛО ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ У САРАЈЕВУ

Веће је констатовало удружени злочиначки подухват у Сарајеву од маја 1992. до новембра 1995. године. Учесници удруженог злочина су били Радован Караџић, Станислав Галић, Драгомир Милошевић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић.

Све злочине починиле су јединице Сарајевско-романијског корпуса. Оптужени Младић је учествовао у оснивању овог корпуса, и командовао јединицама у разним акцијама, наређивао модификоване авионске бомбе које су бацане на Сарајево, учествовао у ширењу пропаганде против Хрвата и муслимана и представницима међународне заједнице давао обмањујуће информације, навео је председавајући.Судско веће нашло да је оптужени имао намеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

Додао је да је оптужени лично 28. маја 1992. командовао гранатирањем Сарајева, да је касније било других акција, као и да приликом њих није вођено рачуна о цивилима.

11:55 - ВЕЋЕ: МЛАДИЋ НАРЕДИО ЗАТОЧЕЊЕ ТАЛАЦА УНПРОФОРА

Наводи да је Младић наређивао заточење талаца Унпрофора и њиховог постављања на стратешким војних локацијама, како би се НАТО спречио да делује. Његов допринос у узимању талаца био је од кључног значаја за остварење циља УЗП (удруженог злочиначког подухватима).

11.50 - У вези са удруженим злочиначким подухватом у Сребреници, Веће је констатовало да је оптужени значајно допринео томе и свим делима са циљем геноцида, прогона, истребљења, нехуманог премештања муслиманског становништва... Оптужени је имао за циљ удружени злочиначки подухват почињењем кривичног дела геноцида у Сребреници, наводи председавајући.

12:01 - МЛАДИЋ ОСУЂЕН НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ

Судије у Трибуналу осудиле Младића на доживотну казну.