ПОСЛЕ ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, представници институција Републике Српске огорчени су чињеницом да је допуштено да Судским већем у случају Орића председава бивши војни судија Шабан Максумић из Сарајева, који је деведесетих година сарајевске Србе слао у логоре. Због његове ратне биографије постоје и две кривичне пријаве из 2001. и 2005. године, које су отишле у Тужилаштво БиХ из ЦЈБ Источно Сарајево, каже, за "Новости", Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Он даље каже да је судија Максумић у рату радио у касарни "Виктор Бубањ", где је судио Србима, а за време рата у делу овог објекта је био логор за Србе.

- О његовим пресудама и тортурама над Србима у логору постоје и кривичне пријаве, али стоје већ више од деценију у фиоци Тужилаштва БиХ - говори Којић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Орић ослобођен кривице, Тужилаштво најавило жалбу

О случајевима физичког злостављања логораша, један од сведока је изјавио да је у паузама суђења Максумић са другим судијама причао како су претходне ноћи у затвору тукли "четнике" и да су тако тренирали бокс. Све судије и тужиоци у канцеларијама Суда имали су кревете за спавање, па су и ноћи проводили тамо.

АРШИНИ - МЕЂУНАРОДНА заједница је забранила да Срби који су били војне судије у рату обављају функције у Суду БиХ. С друге стране, бошњачки војни судија без проблема је судија Суда БиХ - каже Милорад Којић.

- Максумић је и кључан човек у предмету Орић, јер је 2009. потписао решење о пребацивању предмета из Окружног тужилаштва Бијељина у Тужилаштво БиХ, на захтев Орићевог адвоката Васвије Видовић. У образложењу је навео да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпеле геноцид у Сребреници - наставља Којић.

Он даље каже да је ово преседан у правосуђу, јер иначе Тужилаштво БиХ тражи пребацивање предмета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орић и даље на српској потерници

ТРОЧЛАНО ВЕЋЕ

У СУДСКОМ већу које је ослободило Орића, осим Максумића, били су још судија Станиша Глухајић, судија из Тузле, као и Весна Јасенковић. Она је читав рат такође провела у Сарајеву и где је после радила у Општинском суду.