ЗАГРЕБ - Бранимиру Главашу, оснивачу десничарског Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДШБ) и заступнику у Хрватском сабору предложено је укидање имунитета због наставка кривичног поступка за ратни злочин почињен над осијечким Србима током протеклог рата.

Парламентарни одбор за мандатно имунитетска питања је донео одлуку о укидању имунитета Главашу, а на захтев Жупанијског државног тужилаштва у Загребу.

Ову одлуку треба да потврди Сабор.

Против Главаша је у току обнављање кривичног поступка након што је Врховни суд укинуо првостепену пресуду за кривично дело за које се терети.

Главашу се суди у случајевима ратних злочина "Гаража" и "Селотејп".

Предлог за укидање имунитета Главашу прихваћен је једногласно и без расправе.

Прву правоснажну ресуду Врховног суда Главашу од осам година затвора, на основу које је одлужио затворску казну у Мостару, одакле је пуштен на привремену слободу, Уставни суд Хрватске укинуо је почетком 2015.

Након што је у јуну прошле године поново разматрао жалбе на првостепену пресуду, у којима је одбрана тражила укидање пресуде, а тужилаштво строже казне, Врховни суд је 28. јуна 2016. године укинуо првостепену пресуду и затражио обнову поступка за ратне злочине почињене над осијечким Србима.