ПРИШТИНА - Рамуш Харадинај, некадашњи вођа ОВК који у Француској чека одлуку суда да ли ће бити изручен Србији која га терети за ратне злочине, изјавио је да захтев Србије за његово изручење представља "директан позив на рат".

"Ово је директан позив на рат. Ако неко има проблем да то разуме или је кукавица или одбија да се суочи са реалношћу", рекао је Харадинај у интервјуу за телевизију КТВ.

Он тврди и да је лажна изјава француског амбасадора у Приштини прошле недеље да му се суди на основу нових доказа.

"Он (француски амбасадор) је лагао зато што је Београд њега такође лагао", тврди Харадинај, преноси Газета еxпреш.

Харадинај је уверен да ће француске власти у четвртак одбацити захтев Србије за његово изручење, на основу доказа представљених на претходном рочишту.

Он сматра и да је одлука да не сме да напусти Француску до коначне одлуке суда у Колмару, имала за циљ да се "држи подаље" од процеса одлучивања.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија, а Апелациони суд у Колмару требало би у четвртак да саопшти одлуку о захтеву Србије за његово изручење.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.