ИМАМО доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 мм. Нове чињенице су утврђене вештачењима стручњака из бивше Југославије, као и с простора земаља НАТО-а.

Ово је, за "Новости", рекао Милорад Ивошевић, адвокат генерала Новака Ђукића, објашњавајући да ће у понедељак у Бањалуци, тачно у подне, на конференцији за новинаре представити све нове доказе. Ђукићева одбрана доставиће захтев Суду Босне и Херцеговине за обнову поступка у случају "Тузланска капија".

- Захтев суду засновали смо на релевантним доказима који су недвосмислени и очити. Надамо се да ће суд смоћи снаге да их уважи. Њима се добија потпуно другачија слика о томе шта се догодило - нагласио је Ивошевић.

Генерал некадашње Војске РС Новак Ђукић осуђен је на 20 година затвора након што је проглашен кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Ђукић је пуштен из затвора у фебруару 2014, када је Уставни суд БиХ због погрешне примене закона укинуо пресуду којом је био осуђен на 25 година. У јуну 2014. њему је смањена казна на 20 година, а његов бранилац је обавестио суд да је Ђукић на лечењу у Србији.

Неколико месеци касније за њим је расписана потерница јер се није одазвао на извршење казне.


ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ

БОСНА и Херцеговина је у октобру 2015. године Србији упутила замолницу за признање и извршење пресуде како би генерал Ђукић казну издржавао у Србији.

Седнице Вишег суда у поступку поводом признања пресуде више пута су одлагане због Ђукићевог лошег здравственог стања.