СВЕДОЧЕЊЕМ заштићеног сведока Тужилаштва данас је у Суду БиХ настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ, Сакибу Махмуљину, оптуженом за ратни злочин који су починили припадници одреда "Ел муџахедин" 1995. године на подручју Возуће.

Ово је, иначе, први сведок Тужилашва БиХ, кога је одред "Ел муџахедин" заробио 21. јула и држао заточеног до 23. августа 1995. године. У потресном сведочењу које је шокирало све у судници, сведок је испричао да су неколико његових сабораца и њега заробили припадници овог озлоглашеног одреда, да су били мучени, физички и психички малтретирани, застрашивани, прво у селу Ливаде, а потом у логору у близини Каменица, код Завидовића. Сведок је даље рекао и да су двојици заробљених припадника Војске РС одсекли главе које су потом показивали осталим заробљеницима. Навео је и да је још једном саборцу у логору у Каменицама одсечена глава, након што више није могао да трпи мучење, па је узвикуно: "Убијте ме, не могу више издржати". Као нешто најстрашније, заштићени сведок Тужилаштва испричао је да су их терали да љубе одрезану главу српског војника.

Здравко Јоргић, коме је син Далибор заробљен и погубљен на Возући, истакао је да је срамота за правосуђе у БиХ да 20 године ништа није предузимало како би се процесуирали ови гнусни злочини.

- Син ми је био студент и страдао је у војсци. Не верујем у овај суд који до сада није урадио оно што је требало, а дан данас тражим посмртне остатке свог сина - рекао је Јоргић, истичући да ће наставити да редовно прати суђење Махмуљину.

ОПТУЖНИЦА ПУНА СТРАХОТА Махмуљину се на терет ставља да, иако је имао информације, није ништа чинио да спречи злочин одреда "Ел муџахедин" од 21. јула до 24. августа 1995, међу које спада одсецање глава заробљених Предрага Кнежевића, Момира Митровића и Гојка Вујичића, као и наношење тешке физичке и душевне боли и повреда заробљеним српским војницима и цивилима. У оптужници се наводи и да је Махмуљин пропустио да предузме мере и спречи убиство 52 ратна заробеника уз употребу хладног оружја, које су починили припадници одреда "Ел муџахедин", након војне операције "Фарс 95", током које су се 63 војника ВРС и три цивила предали у близини села Кестен.

Нада Марић из Возуће је у септембру 1995. изгубила мужа Марка и брата Пантелију Спасојевића у логору муџахедина у Каменици.

- Други ми је брат, који је такође заробљен у септембру, изашао из Зенице полумртав, није препознао ни мене, ни мајку. А за мужа су тврдили да му је одсечена глава. Од овог суђења очекујем да ћемо сазнати бар како су страдали наши најмилији - рекла је она.

Махмуљин је ухапшен у децембру прошле године, али је уз мере забране пуштен да се брани са слободе. Суђење је почело 23. марта, а прво ће бити саслушавани сведоци Тужилаштва БиХ.

ЗЛОЧИНИ У ВОЗУЋИ

БАЊАЛУКА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић сматра да подизањем оптужнице против Махмуљина нису затворени предмети ратних злочина почињени над Србима на подручју Возуће. "Оптужница против Махмуљина требало је давно да буде подигнута, одмах након пресуде бившем команданту такозване Армије БиХ Расиму Делићу у Хашком трибуналу, као и свих осталих нижерангираних војних и полицијских службеника тадашње Армије БиХ", рекао је Којић Срни. Он је истакао да Тужилаштво БиХ треба да поступа по кривичним пријавама које је поднео МУП РС о злочинима над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995.