ХАГ - Хашки трибунал обелоданио је данас поверљиви анекс о условима пуштања на привремену слободу оптуженика Војислава Шешеља, којим се он обавезује да се појави пред судским већем када то од њега буде затражило.

Према истом документу, Шешељ је обавезан да по доласку у Србију преда пасош њеним властима, да нема контакте са жртвама и сведоцима у процесу који се води против њега и да не утиче на њих на било који начин, као и да ни на који начин не опструише процедуру или ток правде.

Претресно веће на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем, који је потписао данашњу одлуку о укидању поверљивости анекса од 6. новембра, у истом документу позвало је Србију да не издаје нови пасош оптуженом без сагласности Претресног већа.

У документу се још наводе и захтеви Холандији да спроведе оптуженог до амстердамског аеродрома Шипол, или неког другог аеродрома на дан пуштања на слободу, и да га по његовом повратку у Холандију, када то одреди Суд, задржи и спроведе у притворску јединицу.

Претресно веће је упутило и захтев транзитним земљама да, уколико је неопходно, обезбеде сигурност оптуженом на транзитном аеродрому и да га ухапсе уколико покуша да побегне док буде чекао на повратак у притворску јединицу.

Захтев је био упућен и Секретаријату Хашког трибунала у погледу мера које треба да спроведе до поласка оптуженог на аеродром.


Хрвати усагласили резолуцију о Шешељу

Посланичке групе хрватског Сабора усагласиле су текст декларације којом осуђују пуштање из хашког притвора Војислава Шешеља и траже повлачење такве одлуке.

Декларација у вези с одлуком Међународног кривичног суда за бившу Југославију о привременом пуштању оптуженика Војислава Шешеља на слободу, како се зове службено тај документ, осуђује ту одлуку и тражи од суда да је повуче.

Независна посланица, раније ХДЗ премијерка, Јадранка Косор, рекла је да је декларација "јако избалансирана", да се не бави посебно Србијом, него упозорава шта се догодило.

"Упозоравамо да Шешељ и даље заговара и шири мржњу, да удара у темеље владавине права, заговара Велику Србију с територијалним претензијама на Хрватску, а то не можемо дозволити", истиче Јадранка Косор, а преноси хрватска агенција Хина.

Али, додала је, "врло јасно и прецизно говоримо каква је ситуација у Србији, да се они морају оградити од свега тога".

Како је казала, кад се поправе техничке појединости, декларација ће бити упућена председнику Сабора Јосипу Леки и биће затражено да је уврсти у дневни ред, али не може да предвиди хоће ли Сабор декларацију донети пре четвртка, када на исту тему, на иницијативу хрватских европарламентараца, расправља Европски парламент.

Иначе, у радној верзији резолуције предложене ЕП, у који је Тањуг имао увид, пише да Европски парламент оштро осуђује говор мржње Војислава Шешеља и позивају се власти Србије да се одлучно ограде од његових изјава.

"ЕП најоштрије осуђује говор мржње Војислава Шешеља и увреде жртава рата на подруцју бивше Југославије, укључујући и његову срамотну изјава на дан сећања за жртве Вуковара", пише у радној верзији документа,о којем ЕП треба да расправља и гласа у четвртак, 27. новембра.

Иначе, протеклих дана су и у хрватском Сабору, а и из самог државног врха Хрватске, поводом случаја Шешељ, упозоравали Србију да,као кандидат за чланство у ЕУ, "мора поштовати демократске стандарде и владавину права као и други".

Непосредан повод за подизање тензија у Хрватској све до саборске расправе био је хрватски празник, Дан сећања на жртве Вуковара, када је Шешељ честитао "српским четницима ослобођење Вуковара".

А поводом негативне еуфорије,настале у Хрватској поводом пуштања Шешеља из притвора, и прозивања Србије због његове реторике, реаговао је недавно и српски министар спољних послова Ивица Дачић који је оценио да је лидер радикала "топ тема" у Хрватској из тамошњих унутрашњеполитичких разлога и предизборне (председничке) кампање, а да тој земљи недостаје храброст за решавање питања из прошлости.

Реч је о класичној замени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што са њом нема никакве везе, рекао је Дачић и додао да је понашање хрватске власти, која тражи да се Влада Србије огради од изјава лидера радикала, класично лицемерје и замена теза.

"Кад Хрватска буде могла да без великих снага полиције сачува 10 ћириличних табли онда може да држи лекције Србији", подсетио је Дачић на константно уништавање двојезичних табли у Хрватској,у срединама са српским становништвом.

Хрватска, додао је, треба да има много више храбрости за решавање питања из прошлости - тражењу несталих особа, али и остваривању права Срба који су тамо некада живели, а ту је и питање граничне линије.

Прочитајте још:
* Јосиповић хоће расправу о Шешељу и на Савету безбедности УН
* ЕП спрема резолуцију којом осуђује Шешељеве наступе
* Навијачи Жеље: Заклаћемо Шешеља (ВИДЕО)
* Артман: Пресуда Шешељу већ написана
* ДСС: Лицемерно је шта Јосиповић каже за Шешеља
* Хитна резолуција Европског парламента о Шешељу на иницијативу Хрватске
* Јосиповић:Шешеља вратити у Хаг, Пицула: ЕУ да расправља о Шешељу
* Пусић: Хрватска неће постављати нове услове Србији, Шешељ потенцијални реметилачки фактор
* Шешељ већ поделио десницу
* Војвода Шешељ тресе Хрватску
* Завршен митинг СРС; Шешељ: Хоћемо интеграцију са Русијом, не желимо сукоб са ЕУ
* Шешељ: И даље ми је драго што је Ђинђић убијен! Карлеуша: Добро је што Шешељ умире од рака!
* Шешељ: Хвала Русији што ми је спасла живот!
* ШЕШЕЉ СТИГАО КУЋИ: Победио сам Хашки трибунал