На Конференцији председника Клубова заступника у Европском парламенту одржаној у четвртак у Бриселу усвојен је предлог Клуба Европске народне странке, а на иницијативу потпредседника Одбора за спољне послове Андреја Пленковића, коју су подржали сви хрватски заступници, о уврштавању на дневни ред хитне резолуције о Војиславу Шешељу.

Како је саопштено, циљ ове хитне резолуције је осуда понашања и ратно-хушачке реторике хашког оптуженика Војислава Шешеља након одлуке Расправног већа Међународног казненог суда за бившу Југославију о његовом привременом пуштању на слободу.

Европски парламент ће се, како се наводи, на тај начин јасно успротивити Шешељевим иступима који указују на кршење владавине права, претензије на територију других држава заговарањем пројекта "Велике Србије" - укључујући и Хрватску као чланицу ЕУ, те нарушавање стабилности и сарадње међу земљама у регији, пише Н1 Загреб.

Данас започиње рад на усуглашавању текста резолуције, а следеће недеље ће, на пленарној седници у Стразбуру 27. новембра, бити одржана расправа, а након тога и гласање.

Прочитајте још:
* Војвода Шешељ тресе Хрватску
* Шешељ већ поделио десницу
* Пусић: Хрватска неће постављати нове услове Србији, Шешељ потенцијални реметилачки фактор
* Јосиповић: Шешеља вратити у Хаг, Пицула: ЕУ да расправља о Шешељу
* Завршен митинг СРС; Шешељ: Хоћемо интеграцију са Русијом, не желимо сукоб са ЕУ
* Шешељ: И даље ми је драго што је Ђинђић убијен! Карлеуша: Добро је што Шешељ умире од рака!
* Шешељ: Хвала Русији што ми је спасла живот!
* ШЕШЕЉ СТИГАО КУЋИ: Победио сам Хашки трибунал