Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је пуштен на привремену слободу из Хашког трибунала где је у притвору провео готово 12 година, допутовао је у Београд.

Неколико стотина чланова и присталица радикала сачекали су свог лидера са великим одушевљењем.

Лидер СРС се са аеродрома упутио у странку. После обраћања присталицама које су га дочекале тамо, он је дошао до своје куће у Батајници.


Причитајте и:

Радикали сачекали свог лидера уз трубаче и повике Војо, Војо!!

Вучић о доласку лидера СРС: Шешељу желим добро здравље

Хрватска очекује наставак суђења Шешељу
11:47 - СТИЖЕ ПОСЛЕ 12 ГОДИНА

Шешељ је пуштен из Шевенингена на привремену слободу због лошег здравственог стања.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра одлуку да Војислав Шешељ буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је трибуналу доставила условне гаранције за његово пустање.
Фото: Никола Фифић

Војислав Шешељ је у Хашком трибуналу, у притворској јединици трибунала боравио дуже од 11 и по година.

Лидер српских радикала оптужен је за бројне ратне злочине, а оптужница против њега подигнута је 14. фебруара 2003., а у притвор Међународног суда је пребачен 24. фебруара исте године.

Суђење је почело четири године касније, 7. новембра 2007., али пресуда још није донета.

11:49 - РАДИКАЛИ СПРЕМИЛИ ДОЧЕК НА АЕРОДРОМУ

На београдски аеродром окупиле су се присталице и чланови Српске радикалне странке да сачекају свог лидера.

Са собом носе његове слике, обележја СРС као и заставе Србије. На аеродрому је пуно новинара и фоторепортера. Шешељ ће се, како је најављено, кратко обратити присутнима.

Фото Twitter, Twitter @Stefanogiantin12:11 - КРАТАК ГОВОР, ПА У СТРАНКУ

Лиидер СРС ће се по повратку из Хага вероватно кратко обратити новинарима и грађанима на аеродрому, а затим ће се упутити у странку, изјавила је потпредседница СРС Вјерица Радета.

Радета је рекла да је са Шешељем договорено да по доласку у Србију прво дође у седиште странке у Земуну.

"Ми ћемо бити на аеродрому. Очекујемо и долазак доста људи, јер нам се многи јављају и питају када Шешељ стиже. Председник ће се вероватно кратко обратити новинарима на самом аеродрому и онда ћемо са аеродрома да идемо у странку", истакла је она.

Фото Twitter, Sarovic

12:15 - ШЕШЕЉ ИЗНАД АУСТРИЈЕ

Фото Twitter, ПетарСуса

12:38 - СУПРУГА И СИНОВИ НА АЕРОДРОМУ

На аеродром "Никола Тесла" управо су стигли супруга и синови Војислава Шешеља. Уз њих су и челници СРС Немања Шаровић, Наташа Јовановић, Вјерица Радета...

Шешељев син Никола12:40 - АВИОН УШАО У СРПСКИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

Фото Twitter Charliewafflees

12:58 - ШЕШЕЉ СЛЕЋЕ У БЕОГРАД

13:18 - ШЕШЕЉ ИДЕ У СТРАНКУ

После напуштања аеродромске зграде Шешељ се упутио према Српској радикалној странци где ће се обратити јавности. Очекује се да се Војислав Шешељ појави у згради Магистрата у Земуну. Тамо ће одржати конференцију за новинаре а мезе и прасетина су већ почели да пристижу.

13:23 - ЈЕО ЧОКОЛАДУ И ПОПИО КАФУ

Лидер радикала у авиону је јео чоколаду и попио слатку кафу.

- Седео је на месту за хитну евакуацију, без икакве пратње. Рекао је: "Знам ја што су ме ставили овде, Да се отворе врата и да искочим" . Шешељ је у авиону био права атракција и сви путници су желели да се сликају са њим.

13:56 - ЛИДЕР СРС СТИГАО У СТРАНКУ

Хашки оптуженик Војислав Шешељ стигао је у просторије странке где су га дочекали трубачи на разгласу и општа хистерија међу присутнима.За председника стигло и печење

Фото Twitter Жаклина Таталовић

14:19 - ОТИШАО У КАБИНЕТ СА САРАДНИЦИМА

По доласку у седиште странке Шешеља је дочекало неколико десетина присталица, а у тренутку кад је стигао испред зграде на њега су се буквално обрушиле жене у сузама, које су покушавале да га додирну.
По доласку у странку и поздрављању са присутнима, лидер радикала и хашки оптуженик повукао се у кабинет са најближим сарадницима.

14:36 - ДОЧЕК СЕ ОРГАНИЗУЈЕ И ИСПРЕД ШЕШЕЉЕВЕ КУЋЕ

Најстарији син Војислава Шешеља Никола и унук стигли су у кућу у Батајници. И даље нема окупљања испред куће, али комшије најављују велико окупљање у главној улици у Батајници одакле ће симпатизери лидера СРС доћи пред кућу после 15 сати.
Фото: Никола Фифић

14:38 - ЧЕКА СЕ ОБРАЋАЊЕ ШЕШЕЉА

Неколико стотина присталица окупило се у Земуну испред просторија СРС где чекају обраћање хашког оптуженика Војислава Шешеља.

14:58 - ШЕШЕЉ СЕ ОБРАЋА ПРИСТАЛИЦАМА

- Браћо Срби и сестре Српкиње! Избацили су ме из шевенингенске тамнице. Нисам то тражио, само су хтели да ме се реше - почео је своје обраћање лидер радикала. Убрзо је прекинут скандирањем окупљених који су узвикивали "Победа".
- Обећао сам вам да ћу растурити Хашки трибунал! Додуше борба је трајала нешто дуже, него што сам очекивао али победи се у зубе не гледа - рекао је Шешељ.
Пар стотина присталица СРС испред зграде Магистрата слуша обраћање Војислава Шашеља и у делирујуму узвикује и пева четичке песме.15:12 - ТРИБУНАЛ УНИШТАВА ЖИВОТЕ

Шешељ је у свом обраћању казао да му је одсуство из Хага привремено, док не освоји власт. Хашки трибунал је назвао глобалистичком звери „која уништава животе”.

- Тамо су судили и суде свему оном вредном што је Србија имала деведесетих година. Србима суде зато што су Срби, изричу казне и шаљу на робију без икаквих доказа. То се десило Николи Шаиновићу, Караџићу, Горану Хаџићу...

15:33 - ЖРТВE РАТА ОГОРЧЕНЕ ЗБОГ ПУШТАЊА ШЕШЕЉА

Представници 11 удружења жртава рата у БиХ изразили су данас огорчење због привременог пуштања оптуженог Војислава Шешеља из хашког притвора.15:42 - ШЕШЕЉА ЧЕКАЈУ ИСПРЕД ПОРОДИЧНЕ КУЋЕ

Шешељ би сваког тренутка требало да стигне пред своју кућу, где га нестрпљиво чека стотинак присталица. Са заставама, беџевима и мајицама са његовим ликом, они гледају у пут очекујући да се хашки оптуженик појав Улица је блокирана за саобраћај.

16:00 - ШЕШЕЉ СТИГАО КУЋИ

Шешељ стигао кући у Батајницу
Фото: Никола Фифић

16:07 - ИСПРЕД ШЕШЕЉЕВЕ КУЋЕ АТМОСФЕРА КАО НА АЕРОДРОМУ

Шешеља испред куће у Батајници дочекала је слична атмосфера као на аеродрому и у згради странке.

16:13 - ОБРАТИО СЕ ПРИСУТНИМА

''Браћо радикали, истерали су ме из Хага, али ја сам победио Хашки трибунал'' рекао је Шешељ окупљенима.