НА пролеће 2015, у бањалучком насељу Шибови требало би да почне откопавање масовне гробнице из Другог светског рата у којој се налазе посмртни остаци више од 1.000 припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини, које су ликвидирале комунистичке власти. Ово је јуче, након што је са представницима Равногорског покрета отаџбине Српске посетио локацију ове масовне гробнице на Шибовима, изјавио председник Округа Крајине Равногорског покрета отаџбине Српске Дарко Боговац. Боговац је рекао новинарима да ће представници овог покрета иницирати код градских власти Бањалуке да се што пре добију потребна документација, средства и одобрење да би се кренуло са ископавањем ове гробнице.

Бањалучанин Миодраг Ченић тврди да је сведочио овом масовном убиству. У лето 1945, егзекуцију више од 1.000 четника су, како је посведочио, обавили партизани.

Он каже да је по наредби тадашњих комунистичких власти као 16-годишњак био принуђен да учествује у закопавању убијених четника војводе Павла Ђуришића, који су се повлачили преко Посавине и рејона Бањалуке према Градишци, а где су их, на некој од тих локација заробили партизани.

- Заробљеници су довезени ноћу у строгој тајности у дугачкој колони, у пару два по два, били су сви везани жицом, након чега су маљевима убијани и бацани у ровове које су некада на овој локацији користиле усташе - посведочио је Ченић јуче у Бањалуци.

Према његовом сећању, лешеви убијених четника су седам дана стајали на врућини и на њима су почеле да се роје муве.

- Након тога, тадашњи сеоски одбор донео је наредбу да све способно становништво у кућама мора приступити њиховом закопавању - каже Ченић, који истиче да све до сада о овоме није од страха никоме смео да прича.

Касније, на локалитету ове гробнице, тврди Ченић, комунистичке власти су направиле Планинарски дом, где су се организовале игранке, народна весеља и спортска такмичења.

До Ченићевог сведочења дошли су чланови Равногорског покрета отаџбине Српске, а Дарко Боговац истиче да се по свему судећи радило о заробљеним четницима војводе Павла Ђуришића и да их је сведок Миодраг Ченић довео до локације где су они побијени.

Миленко Јефтић из Бањалуке, који је годинама радио са археолозима, рекао је новинарима да су му комшије давно причале да су свега два равногорца успела тада да побегну са Шибова.

- Причали су ми како су заробљеници викали и звали у помоћ, након чега су им одрезали језике, а затим их убијали маљевима, хладним оружјем и бацали у раку и ровове - тврди Јефтић.

Члан Равногорског покрета Драган Тејић рекао је да је, највероватније, реч о црногорским припадницима Краљевске војске који су 1945. заробљени на подручју Лијевче поља, а након тога одведени у бањалучко насеље Лауш и ликвидирани.

Према његовим речима, посмртни остаци откривени су пре неколико дана ручним ископавањем на основу сведочења Бањалучанина Миодрага Ченића.