САРАЈЕВО/БЕОГРАД - Тужилац Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва Босне и Херцеговине оптужило је Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Буноза за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника на ширем подручју општине Трново код Сарајева, где је убијено више од 90 особа српске националности.

Некадашњим припадницима МУП-а Републике БиХ, ТО РБиХ, Армије РБиХ и Хрватских оружаних снага, оптужницом се ставља на терет учешће у удруженом злочиначком подухвату са циљем вишеструког убиства цивила српске националности, противправног хапшења и затварања у објектима на подручју Трнова, паљења имовине, убиства и нечовечног поступања према заробљеним припадницима ВРС.

Међу жртвама је било највише старих лица (неки и преко 80 година), већи број жена, као и дете рођено 1990. године.

Ради се о једној од најобимнијих оптужница Тужилаштва БиХ у оквиру које је, уз помоћ колега из Србије, предложено саслушање око 140 сведока и приложено више од 300 доказних материјала, саопштило је данас српско Тужилаштво за ратне злочине.

Након дуготрајне и темељне истраге у овом предмету, прикупљени су докази о појединачним извршењима ратних злочина на подручју више села у региону Трнова против више десетина идентификованих починилаца. Предмети ће бити предложени за процесуирање у надлежним ентитетским правосудним институцијама.