ПЕЗНИОНИСАНИ генерал ВЈ Драгољуб Ојданић који је у Хашком трибуналу осуђен на 15 година затвора због ратних злочина на КиМ, у четвртак стиже у Београд, сазнају "Новости". Ојданић коме су истекле две трећине казне, враћа се у Србију редовном линијом "Ер Србије".

Почетком године, овај некадашњи начелник Генералштаба ВЈ и министар одбране је, као и тужилаштво, повукао жалбу на пресуду. То је учињено из хуманитарних разлога везаних за његово здравље које је нарушено током боравка у притвору.

У поднеску који је тада предао суду, Ојданић је прихватио своју кривицу.

- У потпуности прихватам налазе из пресуде - навео је Ојданић. - Све што ми преостаје је да одслужим своју казну. Ускоро ћу напунити 72 године и здравље ми се погоршало током година у притвору. Упознат сам са правним последицама ове одлуке, укључујући и чињеницу да после повлачења жалбе не постоји правна могућност да се пресуда поново разматра, укине или преиначи у моју корист.

"Косовски" процес против бивших државника, војних и полицијских функционера СРЈ и Србије који су оптужени за злочине на КиМ током НАТО бомбардовања још није правноснажно окончан за све. Милан Милутиновић је ослобођен у првом степену и тужилаштво није хтело да се жали. Међутим, на коначну пресуду чекају још бивши вицепремијер Владе СРЈ Никола Шаиновић, некадашњи командант Треће армије генрал Небојша Павковић, начелник штаба Приштинског корпуса генрал Владимир Лазаревић и Сретен Лукић који је током НАТО бомбардовања био начелник МУП за КиМ.