ХАГ - Расправно веће Хашког суда одбило је захтев бившег председника Републике Српске Радована Караджића да изда обвезујући налог за сведочење бившем команданту Армије БиХ Насеру Орићу у Сребреници.

Судско веће, под председавањем јужнокорејског судије О Гон Куона, навело је да Караджић није исцрпео све могућности да приволи Орића на добровољну сарадњу и сведочење, док је с друге стране, већ упозорен да судије неће олако издавати обавезујући налог.

Како преноси Слободна Европа, Караджић је у захтеву навео да Орић има потребне информације у корист његове одбране у вези оптужби за геноцид у Сребреници.

"Не постоји кључнија особа у вези војних активности у Сребреници у раздобљу 1992-1995 него што је то бригадир Орић", навео је у захтеву Караджић, тражећи од судија да наложе влади Босне и Херцеговине уручивање обвезујућег налога Орићу.

Хашки суд је 2008. ослободио Орића кривице за злочине почињене над грађанима српске националности у Сребреници и околици, усвојивши његову жалбу на првостепену пресуду од две године затвора коју је добио због пропуста кажњавања директних починитеља недела.