БУДИМПЕШТА - Осумњичени за ратни злочин током Другог светског рата Ласло Ццатари (97), који је данас ухапшен у Будимпешти, затворен је у кућни притвор на највише 30 дана, изјавио је његов адвокат Габор Хорват.

Како су пренеле агенције, Хорват је изјавио да је уложио жалбу на пресуду о кућном притвору, која отвара могућност властима да осумњиченом за учешће у Холокаусту одузму пасош.

Чатари је раније данас рекао да је невин и да је само следио наређења.

"Он негира кривицу за злочине који му се стављају на терет", рекао је државни тужилац Тибор Ибоља.

"Један од његових аргумената је да је само испуњавао наређења", додао је он.

Ибоља је казао да је осумњичени у добром физичком и менталном стању и да је сарађивао, али да је био изненађен хапшењем и да је очекивао салушање.

Чатари је данас ухапшен због оптужнице за саучесништво у убиству 15.700 Јевреја током Другог светског рата.

Чатари је био полицијски официр у словачком граду Кошице који је припадао Мађарској у време када су Јевреји депортовани у логор смрти Аушвиц.

Центар "Симон Визентал" (СВЦ), који се бави ловом на нацисте, властима у Будимпешти предао је недавно нове доказе о најтраженијим нацисти на слободи, Чатарију, за кога се веровало да живи у Мађарској.

"Ови нови докази ојачавају веома чврст случај против Чатарија и јачају наше инсистирање да он треба да одговара за своје злочине", изјавио је Ефраим Зуроф из центра "Симон Визентал".

Центар је саопштио да су нови докази повезани са "Чатаријевом кључном улогом у депортацији око 300 Јевреја из Кошица у Каменец-Подолск у Украјини, где су готово сви побијени у лето 1941. године".

Зуроф је позвао мађарске власти да убрзају истрагу против Чатарија, која је покренута у септембру прошле године, након што је СВЦ доставио Будимпешти доказе у вези са Чатаријевим боравиштем у мађарској престоници и његовом улогом, као бившег полицијског официра, у депортовању хиљада Јевреја из Кошица и околине у нацистички логор Аушвиц у пролеће 1944. године.

Чатари је фотографисан и снимљен камером у Будимпешти прошлог септембра, а особа која је ушла у траг осумњиченом награђена је са 25.000 долара, колико је и предвиђено, како је навео, када информација помогне у проналажењу нацистичких злочинаца.

Зуроф и француски адвокат Серж Кларсфилд изразили су пре два дана сумњу да ће мађарске власти покренути судски процес против Чатарија, подсетивши да је овог нацисту чехословачки суд осудио на смрт још 1948. године, када му је суђено у одсуству.

Кларсфилд је изразио сумњу да би конзервативна влада мађарског премијера Виктора Орбана предузела такав потез и судила нацисти.

Мађарско тужилаштво саопштило је у понедељак да ће истрага о најтраженијем осумњиченом нацисти бити проблематична, с обзиром да су се злочини за које је оптужен десили врло давно и у другој земљи.

Истрага "треба да се бави случајем који је далек и у времену и када је реч о месту - десио се пре 68 година у области која сада потпада под јурисдикцију друге земље - што с обзиром на међународне конвенције представља неколико истражних и правних проблема", наводи се у саопштењу мађарског тужилаштва.

Чатари је после рата, под туђим идентитетом, живео и радио у Канади, а разоткривен је 1995. године, када је био принуђен да побегне из те северноамеричке земље.