БРЧКО - Портпарол брчанске Полиције Халид Емкић потврдио нам је у среду да су припадници МУП РС у уторак вече у Приједору ухапсили Монику Симоновић, оптужену за ратне злочине над Бошњацима и Хрватима у брчанском логору "Лука", за којом је расписана међународна потерница.

Како незванично сазнајемо, Моника је ухапшена после праћења телефонских позива, у кући у којој је живела с невенчаним супругом и дететом, у Приједору. Од када живи у Приједору, нисмо успели да сазнамо. Раније су медији писали да Моника живи у Србији и да су те податке имали и у полицији Брчко дистрикта, али да су били немоћни јер је у другој држави.

Она је, према исказима бивших логораша, била девојка Горана Јелисића Адолфа, кога је Хашки трибунал 2001. године осудио на 40 година затвора због злочина у логору "Лука".

Иако је многима деловала као девојчица, сведоци тврде да је Моника 1992. године чинила неке од најтежих злочина у овом логору. По речима Зекерије Мујкановића, главног тужиоца, она је у среду саслушана у Тужилаштву Брчко дистрикта, после чега ће Тужилаштво затражити једномесечни притвор.