ВРШИЛАЦ дужности директора "Путева Србије" Зоран Дробњак изјавио је у петак да ће предложити Министарству унутрашњих послова да се на деоницама на ауто-путевима где је дозвољена брзина 130 километара на час, толерише прекорачење од 20 километара на час. То би значило да полицајци не кажњавају возаче који јуре до 150 на сат, на новим деоницама попут оне на источном краку Коридора 10, који се данас отвара за саобраћај у пуном профилу. Стручњаци, међутим, тврде да оваква пракса није позната нигде у свету.

Прочитајте још: Ускоро ново ограничење: Ево којом брзином ћете моћи да возите ауто-путевима у Србији

Дробњак је за "Новости" појаснио да не траћи измену закона, већ предлаже полицији да "гледа кроз прсте". Своју идеју први човек "Путева" правда податком да се сваке године на нашим коридорима број возила повећава од пет до шест милиона. "Жмурењем" полицијских службеника би се, по његовом мишљењу, убрзао саобраћај и смањиле гужве.

- Неће бити дозвољена та брзина на свим ауто-путевима, већ само на одређеним деоницама где на знаку пише 130 - наводи Дробњак. - То би важило на делу ка Хоргошу, на јужном краку Коридора 10 ка Нишу, као и на новој деоници од Пирота до Димитровграда. Та брзина неће важити за тунеле, где је, на пример, на Коридору 11 ограничење 80 километара на сат.

Прочитајте још: СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Опрезно с повећањем максимално дозвољене брзине

На примедбу "Новости" да би толерисањем прекорачења брзине била угрожена безбедност саобраћаја, Дробњак каже да статистика показује да на ауто-путевима има најмање саобраћајних несрећа у односу на све остале путеве.


Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, упозорава да је оваква пракса правно немогућа и недозвољена.

Фото Б. Рајчевић

- Саобраћајна полиција је дужна да спроводи закон и, као извршни орган, не сме да одступа од одлуке законодавног органа - сматра Окановић. - Не може МУП да буде изнад Скупштине Србије, која је донела закон по којем је ограничење 130 километара на сат. Нико, па ни полиција, не сме да се стави изнад закона. Не могу они да послушају Дробњака и да не примењују закон. Ако би то било тако, као што појединци замишљају, онда бисмо могли тражити да МУП толерише алкохол у крви возача до 0,8, као и да остале прописе спроводи селективно.

МИСИЈА ЗАВРШЕНА

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић није крила своје задовољство што су радови на изградњи важне саобраћајнице коначно готови. Она је обећала да се у Србији више никад ауто-путеви неће градити по десетак година, јер се више води рачуна о пројектима, али и о извођачима радова.

- Мисија Коридора 10 је завршена. Од Београда до границе са Бугарском код Димитровграда стизаће се за нешто мање од три сата - рекла је Михајловићева. - Србија је успела да заврши један огроман пројекат о коме се причало читаву деценију. Ова деоница има велики значај за нашу економију, али и за безбедност.


Фото Б. Рајчевић

БЕСПЛАТНО ДО 1. ДЕЦЕМБРА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у петак да се до 1. децембра неће наплаћивати путарина на ауто-путу Ниш - Димитровград, који се данас свечано отвара. Вучић је новинарима у Женеви рекао да је о томе разговарао с директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком и с министарком саобраћаја Зораном Михајловић.

Од децембра ће возачи који иду из Београда ка Бугарској, у Димитровграду путарину плаћати 1.290 динара.