У Београду је недавно представљен "линкс" ("LYNX") возило - савремена, компактна чистилица намењена чишћењу јавних површина.

Лишће, отпаци, лименке - ништа није проблем за ово возило које је произвела компанија "Раско", један од највећих произвођача опреме за одржавање комуналне инфраструктуре у Европи.

Њихови погони су у Сенти у Србији и у Калиновцу у Хрватској, а запошљавају укупно 400 људи, док се 80 одсто прихода остварује извозом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Октобар – месец попуста за осигурање аутомобила у нишком и топличком округу

- "LYNX" је производ намењен чишћењу урбаних средина. Иницијална тестирања, која су одрадили наши купци широм Европе, показала су да имамо изврстан производ који ће бити један од носилаца будућег раста компаније. Ово возило је због својих компактних димензија, аутономије рада, окретности, учинковитости, удобности и јединствених техничких решења тренутно најнапреднија компактна чистилица на тржишту. Уз све то и изврсно изгледа - рекао је Дејан Лакчевић, директор "Раско- Тампа".Занимљиво је да је ово возило тестирао и словеначки професионални рели возач Јурај Шебаљ.Уз верзију коју ради на најновији "EURO VI" дизел мотор, у развоју је и електрична верзија овог возила средином 2020. године.