Фијат Крајслер“ оптужио је француску владу за неуспех договора о спајању двеју групација које би биле трећи највећи произвођач аутомобила на свету.


Италијанско-америчка компанија повукла је понуду за спајање са француском фирмом наводећи као разлог неодлучност „Реноовог“ борда и политику француске владе.


Влада Француске је највећи акционар у „Реноу“, са 15 одсто капитала, приближно толико има и јапански „Нисан“, док „Рено“ има 43,4 одсто акција „Нисана“.


Представници Владе тражили су од јапанске компаније подршку за спајање са „Фијатом“, али је „Нисан“ био уздржан, те је француска влада тражила још времена за преговоре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ле Мер: Рено и Фијат не треба да журе са спајањем


Такође, влада је тражила гаранције да неће бити отпуштања и да ће „Реноовим“ акционарима, укључујући и државу, бити исплаћене дивиденде, кажу упућени у преговоре.


Фијат“ је оценио да у Француској тренутно нема политичких услова за овакву пословну одлуку и повукао је своју понуду од 35 милијарди долара.


Као главни мотив за спајање двеју компанија наводи се потреба да се заједничким снагама одговори на изазове које поставља технолошка револуција и конкуренти попут „Тесле“ и „Амазона“, као и промене у законима широм света које решавају питања електричних и аутомобила вез возача.


Фијат“ је у саопштењу после објаве о пропасти преговора најавио да ће наставити да „спроводи сопствену независну политику“.


(sputniknews.com)