ПАРИЗ - Француска мора да заштити своје интересе и радна места у случају било каквог спајања Реноа и Фијата, иако би тај "брак" аутоматски смањио удео француске државе у Реноу, изјавио је француски министар финансија Бруно Ле Мер.

Ле Мер је рекао за радио РТЛ да ће француска влада тражити "четири гаранције" у споразуму Рено-Фијат, укључујући заштиту радних места у Француској, обезбеђење добре заступљености Париза у управном одбору новог ентитета, и гаранције да ће та компаниуја бити лидер у развоју електричних батерија, преноси Ројтерс.

"Под један: фабричка радна места и локације фабрика. Рекао сам председнику Реноа врло отворено да је то прва гаранција коју тражим од њега на почетку ових преговора. Гаранције за очување радних места и индустријских локација у Француској", навео је он.

Ле Мер је потврдио да ће се, уколико договор буде постигнут, власнички удео француске државе у Реноу смањити на 7,5 одсто са садашњих 15 процената. Удружену групацију би водио потомак породице Ањели, Џон Елкан, рекли су за Ројтерс извори упознати са преговорима, док би председник Реноа, Жан-Доминик Сенар, вероватно постао главни извршни директор.

Фијат Крајслер је у понедељак потврдио да је понудио Реноу спајање, које би, како је објашњено, двема странама донело више милијарди долара уштеда, будући да се ауто индустрија убрзано окреће развоју и производњи електричних и аутономих возила.

Удружена компанија би била трећи највећи произвођач аутомобила на свету, при чему би акционари ФЦА и Реноа имали фифти-фифти власничке уделе у њој. Aко се то догоди, ово спајање вредно више од 35 милијарди долара би променило тржишно окружење ривалима, као што су Џенерал Моторс и ПСА Група, прозивођач "пежоа".

Споразум би такође могао да има дубоке последице по 20-годишњи савез Реноа са Нисаном, који је већ ослабљен кризом изазваном хапшењем и смењивањем бившег председника француско-јапанске аутомобилске алијансе Карлоса Госна крајем прошле године, напомиње британска агенција.

Ле Мер је рекао да је лично разговарао са Јапанцима о предложеном спајању. "Желим да се овај договор ради у оквиру савеза измеду Реноа и Нисана", рекао је он.