АКО је неко и сумњао да је време електричних аутомобила стигло, мислио да је то процес који ће потрајати, информација коју је објавио "Опел" доказује да је будућност на точковима већ стигла!


Наиме, шеста генерација једног од најпродаванијих аутомобила, не само "Опела" нова "корса" сиже са електричним моторм. Прво на струју а онда и остали погони!


Немачки произвођач аутомобила по први пут нуди електричну верзију са батеријама и дометом од 330 километара (WLTP, привремена процена). "Опел" је одабрао најпопуларнији модел бренда како би коначно пружио електромобилност. "Опел корса" је апсолутни бестселер. Више од 13,6 милиона јединица је произведено од светске премијере 1982. "Корса" је обезбедила мобилност за милионе људи; а сада им нуди приступ вожњи са нултом емисијом. Књиге наруџби за шесту генерацију "корсе" биће отворене за неколико недеља, почевши са моделом "корса-е", а рекосмо, тек након тога и за дизел и бензинске верзије.

"Опел" производи аутомобиле већ 120 година и увек је омогућавао да технологија буде доступна широком спектру купаца аутомобила. Нова "корса"-е нуди најмодернију електромобилност. Са дометом од 330 км (по WLTP-u), "корса" са пет седишта је погодна за неометано свакодневно коришћење.


Батерија од 50 "КWh" може да се напуни на брзом пуњачу до 80 процената свог капацитета за 30 минута. "Корса-е" је спремна за све опције пуњења - путем кабла, зидног пуњача или брзог пуњача - а батерија долази са гаранцијом од осам година. Ниво напуњености може да се провери путем "myOpel" апликације, тако да време пуњења и трошкови могу да се оптимизују у сваком тренутку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Корса" за сладокусце

Поред тога, домет се може мењати од жеља возача, који може да изабере између три мода вожње - "Normal", "Eco" и "Sport". "Спорт" увећава одзив и динамику у вожњи, са умереним смањењем аутономије. У "еко" моду "корса-е" постаје маратонац, значајно увећавајући домет без скоро икаквог утицаја на комфор.

Погонски систем модела комбинује вожњу без емисија штетних гасова са максималним фактором "забаве у вожњи". Захваљујући снази од 100 кW (136 КС) и максималним обртним моментом од 260 Нм који је доступан у сваком тренутку, кључне карактеристике укључују снажан одзив, агилност и перформансе у вожњи. "Корси-е" је потребно само 2,8 секунди за спринт од нула до 50 км/х - прави пандан спортским аутомобилима.

Овај бестселер такође изгледа динамично захваљујући спортском дизајну, док су компактне димензије екстерија претходне генерације сачуване. Са дужином од 4,06 метара модел остаје агилан, практичан и добро уређен аутомобил са пет седишта. Линија крова је као код купеа, 48 мм нижа него код претходника без жртвовања простора за главу.



Возач седи 28 мм ниже. Управљање и динамика у вожњи имају корист од нижег центра равнотеже. Управљање је са доста одзива и динамике, за више забаве иза управљача. Модеран ентеријер са потпуно дигитализованим кокпитом може чак и да се надогради са кожним седиштима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОГАТА ТРАДИЦИЈА КОМПАНИЈЕ "ОПЕЛ": 120 година производње аутомобила

Технологије и системи асистенције који се обично могу наћи у вишим сегментима тржишта дебитују у "корси-е". Врхунске функције укључују адаптивна, "IntelliLuxLED matrix" светла без одсјаја, која "Опел" нуди по први пут у сегменту малих аутомобила. Осам ЛЕД елемената, које контролише најновија генерација предње камере високе резолуције, континуирано подешавају сноп светлости у складу са тренутном ситуацијом у саобраћају и околини.



Напредни системи асистенције за возача пружају значајну додатну безбедност. Захваљујући новој предњој камери систем за препознавање саобраћајних знакова сада препознаје додатне информације, као што су ЛЕД знакови. Ограничења брзине која се чувају у систему се такође приказују на екрану.

Адаптивна контрола брзине за коју је задужен радар и бочни чувар који се базира на сензорима премијерно су представљени у новој "корси". Упозорење на возила у мртвом углу и разни системи асистенције приликом паркирања су такође доступни.

Нови инфо-забавни систем чини возаче и путнике у новој "корси" потпуно повезаним. "Multimedia Navi" са 7-инчним екраном осетљивим на додир у боји, као и врхунски "Multimedia Navi Pro" са 10-инчним екраном осетљивим на додир у боји, такође нуде нови "Opel Connect" телематски сервис.

Корисне функције, као што је навигација уживо са информацијама о саобраћају у реалном времену, али и директна повезаност са службама за помоћ на путу и позив хитним службама.