ЈАПАНСКИ гиигант "Тојота" предњачи на пољу хибридне технологије, па зато и не чуди, да је упркос напорима конкуренције, јоше један модел ове компаније погоњен хибридним погоном понео ласкаву титулу "Аутомобила године у великој Британији", једном од највећих светских тржишта.

"Тојота приус" је надмашила све конкуренте у истраживању " Auto Express Driver Power" за 2019. годину и однела златну награду као "Нови аутомобил године".


Прочитајте још: Нова "опел корса" све ближе

Ова награда је тим значајнија што се темељи на мишљењима и стварним искуствима хиљада возача у Великој Британији

"Приус" - светски зачетник и најпродаванији самопуњиви хибридни аутомобил - забележио је уверљив учинак према "Driver Power" освојивши и додатне награде: у категорији "компактног породичног аутомобила", те освојивши прво место по потрошњи горива и трошковима експлоатације, при чему обе награде осваја другу годину заредом.

Кроз четири генерације и 20 година продаје у Великој Британији, "приус" је непрестано подизао лествицу, не само изузетно малом потрошњом горива и малим емисијама штетних гасова, него и трајним, поузданим квалитетом и пионирским коришћењем нових технологија ради постизања бољих перформанси, веће сигурности и већег комфора за путнике.


Прочитајте још: Амстердам: Забрана бензинаца и дизелаша од 2030. године


Актуелни модел "приуса", је први модел који се одликује платформом Тојотине нове глобалне архитектуре ("Тоyота new global аrchitecture - TNGA"), која је темељ за значајан искорак у возним својствима, сигурности, дизајну и уопште осећају у вожњи. Даљи развој Тоjотиног хибридног система донео је подједнако видљива побољшања у ефикасности и одзиву, па су тако службене бројке за потрошњу горива у мешовитом циклусу од 4,13 до 4,74 л/100 км (подаци према WЛТП), а за емисију ЦО2 од 78г/км (подаци према НЕДЦ). Овај учинак је кључан за "приусов" профил ниских трошкова експлоатације, заједно с његовом доказаном дуготрајношћу и малим захтевима приликом одржавања његовог хибридног системима.

"Приус" за 2019. годину је први је хибридни аутомобил доступан с прилагођеним, интелигентним погоном на све точкове (АWД-и). Ова нова опција аутоматски осигурава додатно приањање на подлогу приликом кретања из места или на клизавом коловозу, побољшавајући сигурност и пружајући возачу додатну меру спокоја.