ЛОНДОН - Јапанска компанија Хонда је потврдила да ће затворити фабрику у британском граду Свиндон до 2021. године, што ће 3.500 радника оставити без посла, преносе британски медији.

Јапански производач аутомобила је саопштио да је ову одлуку донео након што су "знатне и обимне" консултације показале да не постоји "алтернатива која је изводљива и одржива", пише Дејли стар.

У саопштењу се наводи да је у консултацијама учествовало више организација и група, између осталих и представници британске владе и спољни консултанти које је ангажовао синдикат Јунајт. Из Хонде су додали да ће сада почети разговоре са запосленима о социјалном програму.

Фабрика тренутно производи 150.000 аутомобила годишње, и ово је прво затварање једног њеног погона у 71-годишњој историји компаније.

"Одлука о затварању постројења је део Хондине шире глобалне стратегије као одговор на промене у аутомобилској индустрији. Као што је већ објављено у фебруару, Хонда убрзава реализацију планова везаних за електричне аутомобиле, и као резултат тога, ресурси, капацитети и производни системи за електрифицирана возила биће концентрисани у регионима са великом тражњом купаца", наводи се у саопштењу.

Хондино европско седиште ће остати у Великој Британији, али ће одлука о гашењу фабрике, поред 3.500 запослених, угрозити још на десетине хиљада нових радних места, како у ланцу добављача, тако и у другим предузећима која опслужују фабрику, пише Дејли стар.