Ниједан млади возач који је у протекле три године прошао тренинг безбедне вожње у Националној возачкој академији (НАВАК), није изазвао саобраћајну незгоду са смртним исходом, показују резултати Управе саобраћајне полиције које је изнела у духу овогодишње Светске недеље безбедности на путевима.

Истовремено, полазници ових обука су током прошле године, када се пратио надзор на путевима, у просеку изазивали 40 одсто мање незгода у саобраћају од својих вршњака.

- У оквиру акције и промоције безбедне вожње коју већ трећу годину организујемо са Апатинском пиваром, велики број младих возача је у протеклом периоду прошао обуку у НАВАК-у, што је допринело знатно већој безбедности генерацијама младих возача.Наиме, возачи путничких возила узраста од 17 до 20 година које смо анализирали (читаве генерације, не само они који су били на тренингу), током 2017. и 2018. године нису изазвали ниједну незгоду са смртном последицом. Истовремено, они су у наведеном периоду изазивали саобраћајне незгоде просечно за око 40 одсто мање у односу на исту старосну групу у остатку Републике Србије, што су изузетни резултати. Присуство матураната на обукама за младе возаче посредно има утицај на целу генерацију да се безбедно понаша за воланом - изјавио је Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције МУП-а Републике Србије.

Тренинзи безбедне вожње имају за циљ да што више пунолетних средњошколаца, који поседују возачку дозволу, прође кроз обуке и научи да препозна и реагује на опасности током вожње и стекне реално возачко искуство.

Фото: Промо