ПРВИ српски пуњач за електромобиле је направљен, тестиран и пре прве уградње биће изложен на Међународном салону аутомобила у Београду, који почиње 22. марта.

- Пуњач ће привући велику пажњу и биће изложен на штанду Асоцијације аутомобилских новинара Србије, поред најпродаванијег хибридног и електро-аутомобила - каже Драган Милутиновић, председник Асоцијације. - Ове године ће, уз аутомобил године који ће бити изабран, атракција бити најсавременији пуњач и е-возила.

Први српски пуњач за електро-аутомобиле производ је компаније ИЕЕГ из Старе Пазове.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Фолксвагенов електрични аутомобил за мање од 20.000 евра?

- Овај наш производ настао је у сарадњи са Електротехничким факултетом из Београда уз помоћ Владе Србије, Министарства за иновативне технологије, уз подршку Привредне коморе Србије - каже, за "Новости", Славко Вујовић, први човек компаније ИЕЕГ.

Он објашњава да је све од софтвера, хардвера па до механичких делова, осмишљено и направљено у Старој Пазови.

- Први направљени пуњач биће изложен на штанду новинара на Салону аутомобила у Београду и имаће 22 киловата. Развија се и пуњач од 50 киловата, али смо отпочели и пројекат пуњача снаге 125 киловата намењеног за електроаутобусе и камионе - објашњава Вујовић.

Пуњач је израђен према свим стандардима ЕУ, али има могућност конекције и са возилима која се праве у САД и Кини. Универзалан је и одговара за, тренутно, сва позната електровозила.

Цена пуњача, кажу у овој компанији, веома је конкурентна страним, баш због чињенице да се прави у Србији.

Први пуњач ће бити, после салона аутомобила, постављен у Старој Пазови.