НЕМАЧКИ аутомобилски гигант, сада у саставу француске групације ПСА (Пежо-Ситроен) представио је специјализованим новинарима (међу којима је била и екипа "Новости") свој нови адут у класи вишенаменских, минивен, возила , пету генарацију свог модела "комбо".

Презентација је почела у Риселсхајму, седишту компаније , у којој је сада и развојни центар за целу Групацију.

Прва генерација "комба" представљена је давне 1986. а "комбо А" ("кадет") се производио све до 1993. године. Наредних осам година, шампион практичности био је "комбо Б", који није силазио са производних трака "Опела" све до 2011. Тада је "Опел" понудио "комбо Д" који је сада добио наследника названог "опел комбо лајф", односно "опел комбо ВЕН" или "карго"...

Ово возило из једног од најбрже растућих сегмената ("Вен Б" има раст од 2014. до 2017. од 26 одсто!))развијен је као путничко возило на "ЕМП2" платформи и како истичу у Риселсхајму, "уима немачку аутомобилску ДНА".

- Очекујемо да део купаца буде од садашњих власника "мериве" и "зафире" - каже Мартин Голка "Опелов" менажер комуникација - Ово је вишенамеснко ,веома практично возило у кога је лако ући и изаћи, које је крцато новим технологијама.


Дизајн возила је веома допадљив.Модеран. Има двоје клизних, бочних врата, што знатно олакшава улажење и излажење из возила."Опел" није штедео ни у једном сегменту када је у питању ово возило. Тако постоји чак 19 разноразних "асистенција за возача".

Од одржавања возила у жељеној коловозној траци до аутоматског кочења у критичмним ситуацијама.


Ту је и велики тач-скрин екран од осам инча,најновији "инфотејтмент" систем. Навигација, блутут конекција, повезивање са андроид и епл смартфонима...

Путничка верзија се производи у две дужине од 4,4 и 4,75 метара.Дужа верзија има седам седишта.Висина је иста 1,8 метара.


Пртљажни простор је изузетан. У краћој верзији, са пет седишта, се креће од 597 до 2.126 литара! У дужој од 850 до чак 2.693 литра!Седишта се једноставно обарају, добија се раван под и тада је могуће утовартити и предмете дужине од 3,05 метара!При томе треба додати и да ово возило, једино у сегменту има чак три "изофикс" седишта, тј. Могућност да се ставе три сигурносна ,дечија седишта.

Сваки део простора је искоришћен. Тако места за одлагање ситница,чаша,флаша, дечјих играчака на пример има на претек. Веровали или не - чак 28!


Осећај пространости је додатно појачан панорама кровом с тим што је по средини "Опел" поставио јединствену расвету, ЛЕД сијалице.

Карго верзија, чак и у краћој изведби има довољно простора за утовар две "евро палете", што ће, сасвим сигурно обрадовати мале привреднике али и све оне који имају потребу за превоз терета.

Максимална тежина коју можете утоварити је 1.000 килограма а "опел комбо" ће вам сам дати знак да ли сте (бело светло индикатора) утоварили дозвољену количину или је терет тежи од једне тоне (жуто светло индикатора).


Како је "опел комбу лајф" намењена улога "олраунд" играча, подразумева се да је "Опел" осмисио и како ће ово возило савладатуи и теже терене, другачију подлогу од асвалта.

Ту је "интеигентна контрола тракције", која (једноставно коришћење окретањем дугмета) има пет модула који ће омогућити да "комбо лајф" без проблема иде и по блату, снегу...

Компанија из Риселсхајма се одлучила да под хаубу "комба" стави најсавременије дизел и бензинске моторе.


Дизелаши су запремине 1,5 литара и имају верзије са 76 КС , упарен са петостепеним мануелним мењачем, затим верзија са 102 КС која може бити упарена са шестостепеним (петостепени за тржишта ван ЕУ) мењачем и најјача верзија са 130 КС која уз шестиостепени мануелни долази и са новим, осмостепним аутоматским мењачем који има и полугице на обручу управљача!

Бензински мотор је 1,2 турбо са 110 КС и шестостепеним мануелним мењачем.

Наравно, све везрије могу да имају и старт/стоп систем.


Агрегати испуњавању најновије еколошке "евро стандрде" такозвани "евро 6д - ТЕМП" а потрошња у комбинованом режиму им се креће од 4,0 литара код дизелаша до 5,5 литара код бензинске верзије.

На наше тржиште "опел комбо" долази почетком октобра а за сада још нису познате цене по којима ће се продавати.


Цена у немачкој креће од 19,900 евра али је очекивати да ће она ,свакако, бити нижа на нашем тржишу.


ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

СТАНДАРДНА ВЕРЗИЈА XL ВЕРЗИЈА

Дужина: 4.403 мм 4.573 мм

Ширина: 1.848 мм 1.848 мм

Висина: 1.841 мм 1.881 мм

Запремина пртљажника: 597-2.126 лит. 850 -2.693 мм