У Европи је број електричних аутомобила достигао бројку од милион јединица у првој половини текуће године, подстакнут растом продаје од преко 40 одсто, показали су подаци "EV Volumes", базе података о продаји електричних возила.

У периоду јануар-јун, продато је око 195.000 плаг-ин електричних возила широм ЕУ, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке и Швајцарске, што је за 42 одсто више у односу на исти период прошле године

Европа је цифру од милион електричних возила достигла годину дана после Кине која има и знатно веће аутомобилско тржиште, али пре САД, које би ову цифру требало да достигну касније ове године услед појачане тражње за најновијим моделом компаније "Тесла".

Прочитајте још - У Србији регистровано само 128 електричних возила

Са убрзањем продаје, очекује се да ће на крају године у Европи бити 1,35 милиона електричних аутомобила, према аналитичарима "EV Volumes".

Норвешка је наставила да предњачи са 36.500 продатих електричних возила и учешћем од 37 одсто у регистрацији нових возила, али би убрзан раст у Немачкој могао да доведе до тога да највеће европско тржиште аутомобила до краја године претекне Норвешку по укупном броју продатих возила.