ВЕЋ данас или сутра требало би да буде познато колико је возила из "Фолксвагеновог" програма са спорним софтвером који се уграђивао у дизел варијанте ових аутомобила продато у Србији, али и на који ће начин овај проблем бити отклоњен.

Наиме, компанија "Порше СЦГ", генерални увозник за "Фолксвагенова" возила у Србији добила је упутства из своје немачке централе на основу којих ће бити спроведена читава акција "сервисирања возила".

- Тачан број возила која су продата, још није познат - речено је "Новостима" у "Поршеу СЦГ". - "Фолксваген" из Немачке доставио је наиме само огромни списак шасија свих возила са спорним софтвером продатих у региону па наше службе даноноћно раде и проверавају бројеве шасија. Чим будемо извукли прецизне податке доставићемо их Агенцији за безбедност саобраћаја Србије, која је тражила званичне информације, а тада ће бити обавештени и медији.

Да би заинтересовани власници возила из "Фолксвагеновог" програма са спорним софтвером који је уграђиван у дизел моторе "ЕА 189 ЕУ5" могли да раније сазнају да ли је њихов аутомобил један од званично признатих 11 милиона колико је продато у целом свету, компанија "Порше СЦГ" ће ових дана објавити специјализовани мини-сајт.

- Једноставним уписивањем броја шасије свог возила власници ће добијати информацију да ли је то возило са спорним софтвером или не - кажу у "Поршеу СЦГ".

Засада је још непознато како ће процедура сервисирања да изгледа.

- У упутству буквално пише да "нема разлога за бригу и да ће сви власници бити задовољни као и да су возила потпуно технички исправна и безбедна". Остаје да направимо први корак, евидентирамо сва возила са овим проблемом и обавестимо власнике. Дотле ће и централа "Фолксвагена" дати прецизније упутство о сервисирању - кажу у "Поршеу СЦГ".


АГЕНЦИЈА СПРЕМНА

ДА и држава помно прати целу ситуацију у вези са "Фолксваген скандалом" потврђују и у Агенцији за безбедност саобраћаја Србије.

- Још увек нисмо добили званичне информације из "Поршеа СЦГ" који је главни заступник у нашој земљи за сва "Фолсквагенова" возила. Чим будемо имали правовремену и тачну информацију обратићемо се и јавности - речено је "Новостима" из Агенције за безбедност саобраћаја Србије.