УЖИЦЕ – Представа „Лоренцачо“ Југословенског драмског позоришта у режији Бориса Лијешевића, одлуком већине чланова стручног жирија, победник је 24. Југословенског позоришног фестивала „Без превода“ у Ужицу. Престижно признање које најбољем остварењу у региону додељују „Вечерње новости“, награђенима ће бити уручено вечерас на сцени ужичког театра.


У конкуренцији седам одабраних представа из Хрватске, БиХ и Србије, „Лоренцачо“ је поред главне, понео још једну награду „Ардалион“. Признање за најбољу мушку улогу, припало је Милану Марићу.


Најбољу женску улогу остварила је Маја Изетбеговић, за увериви лик „Груше“ у комаду „Кавкаски круг кредом“ (НП Сарајево и Сцена „Мес“), а најбољу режију потписује Паоло Мађели, у истом остварење које је представљало БиХ на фестивалу „Без превода“. Трећи „Ардалион“ поменутој представи, донео је костим Лејле Хоџић.

Награда за најбољу сценографију припала је Адиси Ватреш Селимовић за представу „Сећаш ли се Доли Бел“ камерног театра „55“ из Сарајева. За најбољу епизодну улогу награђен је Емир Хаџихафисбеговић, за лик Махмута Зоља у овом комаду Абдулаха Сидрана.


Ардалион“ за најбољег младог глумца у рукама је Миодрага Драгићевића, за улоге у комаду „Лоренцачо“. Додељен је и један специјални „Ардалион“: награђено је остварење „Тартиф“, ауторски пројекат Игора Вука Торбице у копродукцији СНП и НП Сомбор.

У жирију престижног регионалног фестивала били су Ленка Удовички, Драгана Варагић, Слободан Обрадовић, Јанко Љумовић и Игор Васиљев.


Прочитајте још: Витални дух театра: Отворен позоришни фестивал у Ужицу


- Фестивал је још једном потврдио своју релевантност. Сам слоган овогодишњег фестивала „Ко је јунак нашег доба?“ потпуно је погођен, овде је проблематизовано наше време, отворена су питања различитих димензија наше стварности. Селекција представа била је у том духу. Одлуке о најбољима је било тешко донети, али то је сведочанство о квалитету Југословенског позоришног фестивала – рекла је председница Жирија Ленка Удовички, одмах после вишечасовног већања и избора најбољих остварења.


Награде најбољима биће додељене вечерас, а затим ће публика бити у прилици да види представу у част награђених „Како живот“ Народног позоришта у Ужицу.